Trenul care poate circula cu 160 km/oră, expus la Gara de Nord din Bucureşti FOTO

de:
12 oct. 2016
1 Afișari
Trenul care poate circula cu 160 km/oră, expus la Gara de Nord din Bucureşti FOTO

Construit în aceeaşi uzină ca şi trenul care a atins recordul mondial în Franţa, de 574,8 km/oră, Coradia poate ajunge la o viteză de 200 de kilometri/oră, peste nivelul de maxim160 kilometri/oră posibil în România, notează economica.net.

Deşi îşi doreşte un asemenea tren în flota sa, CFR Călători nu are deocamdată bani să îl cumpere. Mai mult, nici infrastructura feroviară nu este dezvoltată suficient pentru a permite călătorii cu trenul la 160 km/oră.

Reţeaua de căi ferate din România are o lungime totală de 20.000 kilometri de linii, fiind a şaptea reţea ca mărime din Uniunea Europeană, potrivit CFR SA.

Doar 360 de kilometri, adică sub 2% din reţeaua totală, au fost modernizaţi pentru a permite deplasarea trenurilor la această viteză. Tronsoanele de cale ferată unde trenul poate circula cu 160 km/oră sunt Bucureşti-Constanţa şi Bucureşti-Predeal.

Alţi 210 km de cale ferată sunt în curs de modernizare pentru viteza de 160 km/h în Transilvania, pe traseul Coridorului IV paneuropean feroviar. Conform presei locale, din această toamnă se va putea circula cu viteză maximă pe tronsonul Frontieră-Curtici-Arad, lung de 41 kilometri. Lucrări de modernizare au loc şi pe tronsonul Simeria-Sighişoara, unde va fi testat noul tren Alstom.

De asemenea, pe lângă tronsoanele din coridorul paneuropean, a căror modernizare este finanţată din fonduri europene, CFR SA urmează să scoată la licitaţie reabilitarea a încă 200 de kilometri, prin corectarea zonelor cu restricţii de viteză.

Întrebaţi cât costă trenul cu patru vagoane, adus marţi în premieră la Gara de Nord, reprezentanţii Alstom au spus că preţul variază între şase şi nouă milioane de euro.

„Coradia poate funcţiona minimum 30 de ani fără reparaţii capitale. Trebuie să ne referim la cost de operare/kilometru, la consumul de energie, la costurile de mentenanţă şi la fermitatea subsistemelor critice”, spune Gabriel Stanciu, Managing Director Alstom România, Bulgaria & Republica Moldova.

Primul tren Alstom produs pentru România poate circula atât pe linii electrificate cât şi neelectrificate. Deşi trenul este construit în Franţa, amenajările interioare vor fi proiectate şi realizate în totalitate în România. Acesta va putea fi utilizat de CFR SA exclusiv pentru testarea căilor ferate de mare viteză în următorii 40 de ani.

Cookies