Trei zile de Asia Fest la Arena Națională din București. În weekend, vizitatorii sunt invitați să încerce sute de preparate culinare asiatice

20 sept. 2023
2953 Afișari
Trei zile de Asia Fest la Arena Națională din București. În weekend, vizitatorii sunt invitați să încerce sute de preparate culinare asiatice
Trei zile de Asia Fest la Arena Națională din București. În weekend, vizitatorii sunt invitați să încerce sute de preparate culinare asiatice. Sursa foto: Facebook/ Asia Fest

Asia Fest revine cu cea de-a X-a ediție, în perioada 22 – 24 septembrie 2023, la Arena Națională din București (intrarea dinspre Strada Maior Coravu). Vreme de trei zile, vizitatorii pot participa la zeci de evenimente culturale și pot încerca sute de preparate culinare asiatice.

Asia Fest, ediția a X-a, la Arena Națională din București

Cel mai important festival din Europa Centrală și de Sud-Est care promovează culturile și gastronomia țărilor asiatice propune bucureștenilor și turiștilor trei zile de spectacole, filme, mâncăruri tradiționale, ateliere și expoziții.

Zeci de activități culturale, concursuri și surprize pentru toate vârstele vor avea loc la ediția aniversară. Show-urile susținute de artiști asiatici cunoscuți la nivel mondial și amenajarea celei mai mari zone de mâncare asiatică din România sunt printre cele mai importante repere ale Asia Fest 2023.

Festivalul reprezintă un „pașaport” pentru bucureșteni către țările unui continent caracterizat prin exotism și tradiții cu o istorie îndelungată: Japonia, Coreea de Sud, China, Thailanda, Vietnam, Sri Lanka, Filipine, India, Nepal, Turcia, Siria, Liban etc.

Intrarea este liberă, iar programul este următorul:

  • Vineri, 22 septembrie: 14:00 – 22:00;
  • Sâmbătă și duminică, 23 și 24 septembrie: 10:00 – 22:00.

Melanj de tradiții culturale asiatice

Asia Fest este o platformă care reunește într-un dialog multicultural culturile vibrante ale țărilor asiatice, gastronomia, dar și creativitatea acestora ce se reflectă într-un mix de tradiții și contemporan.
Cea de-a X-a ediție Asia Fest este un proiect cofinanțat de Primăria Sectorului 2 prin O.G. 51/1998.

Evenimentul este plin de culoare și sunet, datorită spectacolelor de muzică și dansuri asiatice tradiționale și contemporane de pe parcursul său, dar și activităților prin care se aduc în atenția publicului tradiții milenare ce caracterizează țări ca: Japonia, China, India, Thailanda, Coreea de Sud, Bangladesh, Sri Lanka, Filipine, Turcia.

Țara Soarelui Răsare, Japonia, se prezintă și la această ediție prin expresii ale culturii sale fascinante și propune publicului: ceremonii ale ceaiului, ateliere de caligrafie și desene manga, origami, prezentare de costume tradiționale și de Kitsuke (arta de a îmbrăca un kimono) și un atractiv concurs de Cosplay.

Pasionații de India tradițională se vor bucura de antrenantele dansuri și muzici indiene și vor putea participa zilnic la ateliere de tatuaje cu henna sau de artă rangoli (diferite forme și
modele sunt create prin folosirea unor materiale precum piatră de var pudră, făină de orez, nisip colorat, pulbere de cuarț, petale de flori, pietre, semințe etc).

O expoziție fotografică fascinantă va fi pusă în scenă la Asia Fest de Ambasada Republicii Populare Chineze în România. Pe 30 de șevalete vor fi expuse fotografii cu peisaje unice din China.

Vizitatorii vor afla de la coreeni cum se îmbracă un hanbok (haină tradițională), care vor încânta publicul și prin activitățile de la atelierele de pictură pe lampioane și evantaie. De asemenea, concursul de K-Pop music & dance va fi și el în centrul atenției tinerilor pasionați de acest tip de subcultură coreeană.

De la Asia Fest nu poate lipsi nici Turcia, care propune workshop-uri de caligrafie, ebru (pictură pe apă) și numeroase alte activități specificile culturii sale tradiționale și moderne.

Cei mici vor avea parte de distracție și la: atelierele de pictură pe față, codițe colorate, workshop-urile de terari (decorațiuni handmade din sticlă, cu plante naturale suculente sau aeriene). Pentru cei mai tineri dintre vizitatori se vor desfășura și ateliere de slime și design textil susținute de Creative Arts Center.

Serile Asia Fest vor fi electrizante, datorită show-urilor de J-Rock și K-Pop, dansurilor tradiționale, dar și paradelor de costume tradiționale asiatice. Evenimentul este și pentru cinefili: fiecare seară a festivalului se va încheia cu proiecția unui film ce aduce în prim-plan stilul de viață, tradițiile și cultura unor țări ca India, Japonia sau China.

Primul concert de J-Rock din țara noastră

Cu ocazia ediției Asia Fest 2023, celebrul artist japonez MI Ishihara Takamasa (石原 崇雅), cu numele de scenă MIYAVI, va susține un concertul extraordinar de J-Rock în România. Show-ul său are loc sâmbătă, 23 septembrie 2023, în zona exterioară a Arenei Naționale București, pe inelul central (acces din Strada Maior Coravu). MIYAVI este un cunoscut muzician, actor, producător și filantrop japonez, supranumit „chitaristul samurai”.

Mai sunt disponibile bilete la categoria General acces și pot fi cumpărate până la data de 23 septembrie. Prețul pornește de la 180 de lei și pot fi achiziționate de pe:

Cea mai mare zonă de mâncare asiatică din România

La Asia Fest, pe o suprafață de 500 mp, va fi amenajată zona de mâncăruri tradiționale asiatice, preparate și servite pe loc. În cea mai mare zonă de food asiatic amenajată vreodată în România, vor fi servite gurmanzilor sute de mâncăruri specifice: Indiei, Turciei, Iranului, Siriei, Libanului, Coreei de Sud, Chinei, Japoniei, Indoneziei, Filipinelor, Sri Lankăi, Pakistanului și altor țări din Asia.

Arena Națională se va transforma într-un imens restaurant asiatic, unde se vor servi atât preparate binecunoscute ca: sushi, celebra supă tradițională japoneză ramen, binecunoscuta garnitură coreeană kimchi din legume fermentate, achețele de primăvară, pui shanghai, kebap, dar și produse mai puțin cunoscute de români, provenite din bucătăriile unor țări ca: Thailanda, Pakistan, Filipine sau Sri Lanka.

Din bucătăria srilankeză vin bucatele ce au la bază amestecuri de paste sau orez cu legume proaspete, carne si condimente, în special curry. Printre acestea se numără Kottu Rotti care se va găsi la Asia Fest în variante diverse cu carne de pui, porc, vită. Kottu Rotti se găsește frecvent ca street food și este consumat la scară largă în întreaga Sri Lanka. “Kothu” înseamnă „a toca” în limba tamil, pentru că modul de preparare este o artă în sine și toate ingredientele sunt bătute până la omogenizare, iar îndemânarea bucătarului este foarte importantă și un spectacol în sine.

Bucătăria pakistaneză va fi și ea prezentă la Asia Fest. Printre preparatele tradiționale ce vor putea fi degustate de români se numără: mandi de pui cu sos roșu, mâncare afumată pe cărbuni încinși și servită cu un sos acidulat și ușor picant, dopiaza (do pyaza), fel de mâncare pe bază de carne, în care ingredientul principal este ceapa.

O mulțime de conferințe

Pe lângă toate aceste activități, vor fi organizate și conferințe și seminarii, susținute de reprezentanți ai centrelor culturale, ambasadelor și editurilor din România, ce promovează țări ca: Japonia, China, Coreea de Sud, Turcia, India, Indonezia.

Câteva teme care vor fi abordate:

  • Prezentare a simbolisticii pisicii (maneki neko) în cultura japoneză (Editura Humanitas)
  • Prezentare colecție de autori din extremul orient (Editura Humanitas)
  • Fenomenul manga în România (Editura Nemira și Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”)
  • Ceremonia ceaiului chinezesc (The Lonely Panda)
  • Kimonoul (Laura Karaman, designer vestimentar)
  • Curs demonstrativ de CHADO (Ceremonia Japoneză a ceaiului-Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”)
  • Freelancer nomad în Asia (Iunieta Sandu)
  • Cum să călătorești singur în Asia (Asia/Japan by Myself)

Informații complete despre program, activități, ateliere, zona de food și expoziția Asia Fest, AICI sau pe paginile de Instagram și Facebook.

B365.ro se află printre partenerii media Asia Fest 2023.

Sursa foto: Asia Fest 2023
Sursa foto: Asia Fest 2023
Cookies