Trei sectoare ale Capitalei, în căutare de serviciu de salubrizare

de:
08 nov. 2011
1 Afișari
Trei sectoare ale Capitalei, în căutare de serviciu de salubrizare

Sectoarele 2,3 şi 6 trebuie să organizeze noi licitaţii pentru atribuirea serviciului de salubrizare, a decis marţi Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Noile contracte de salubrizare vor fi valabile până la data de 31 decembrie 2014, când va fi aprobată Strategia de salubritate a Capitalei. Cele trei sectoare au contracte de salubrizare expirate din 2004 şi prelungite prin acte adiţionale. Situaţia a fost sancţionată de Curtea de Apel Bucureşti care la sesizarea Consiliului Concurenţei a dispus obligarea Primăriei Capitalei şi a consiliilor locale de la nivelul sectoarele 1,2,3, 4 şi 6 la demararea procedurilor pentru achiziţia de noi contracte pentru serviciile de salubrizare.

„Sectorul 1 are contract pe 25 de ani şi se judecă în instanţă, Sectorul 5 se judecă în instanţă, iar Sectorul 4 are contract până în 2014. Rămân Sectoarele 2,3 şi 6 care au contracte expirate şi trebuie să încheie noi contracte sau să le prelungească pe cele vechi”, a declarat viceprimarul Mircea Raicu.

Toate contractele de salubrizare din Capitală au fost anulate în instanţă

Contractele de salubritate încheiate între Primăria Capitalei, primăriile de sector şi firmele private au fost anulate luna trecută de Curtea de Apel Bucureşti, la solicitarea Consiliului Concurenţei. Instanţa a obligat toate autorităţile locale să organizeze noi licitaţii, transparente, “în vederea asigurării liberei concurenţe”. Decizia Curţii de Apel a fost însă contestată de municipalitate, fiind în acest moment suspendată până la judecarea recursului.

În sectorul 1 al Capitalei serviciul de salubritate este asigurat de firma Romprest, în baza unui contract încheiat pe 25 de ani, a cărei valoare se ridică la 450 de milioane de euro. Contractul a fost anulat de Curtea de Apel, însă decizia instanţei a fost contestată de Primăria sectorului1.

În sectorul 2 curăţenia stradală este asigurată de firma Supercom SA. Contractul a expirat în 2004 şi de atunci a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

În sectorul 3, serviciul de salubritate este asigurat de firma Rosal. Contractul dintre firma Rosal şi Primăria sectorului 3 durează de aproximativ 11 ani. Contractul a expirat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale.

Primăria sectorului 4 are contract de salubrizare cu firma REBU. Contractul a fost semnat în 2001 şi apoi prelungit de primarul Cristian Popescu Piedone printr-un act adiţional, până în 2012.

În sectorul 5, curăţenia este asigurată de firma Romprest în baza unei licitaţii organizate de către Primăria Capitalei. Valoarea estimată a contractului este de 45,7 milioane de euro. Contractul a fost atacat în instanţă din cauză că licitaţia a fost organizată de primarul general fără acordul consilierilor municipali.

În sectorul 6 pentru curăţenie şi deszăpezire acţionează firma Urban. Contractul a fost încheiat în 1999 şi a expirat în 2004. Mai mult, firma Urban se află aproape de faliment.

Primarul general, Sorin Oprescu, a anunţat după şedinţa Consiliului General că va contesta hotărârea aprobată marţi de consilieri. „Până la terminarea recursului rămân în vigoare contractele de salubrizare aflate acum în derulare. Or, ei nu pot face licitaţii pentru noi contracte, pentru că se vor suprapune peste cele existente”, a declarat Sorin Oprescu.

Consiliile locale sunt obligate ca la data de 15 noiembrie să aibă contracte de salubrizare.

Cookies