ARHIVA B365

Primăria vrea să facă trei pasaje subterane la Piaţa Presei Libere

Schimbare radicală la proiectul Pasajului subteran de la Piaţa Presei Libere, operată de arhitecţii din Comisia de Urbanism şi Amenajarea teritoriului de la Primăria Capitalei. Astfel, conform proiectului iniţial se intra în pasaj de pe Șoseaua Bucureşti-Ploieşti, din dreptul Fântânii Mioriţa şi se ieşea prin două pasaje separate fie spre Bd. Kiseleff, fie spre Bd. Mărăşti. Astfel, aproximativ la jumătatea pasajului, se realiza o ramură care să asigure ieşirea spre bulevardul Mărăşti.

În şedinţa de miercuri a Comisiei de Urbanism proiectul a fost modificat substanţial. Astfel, conform studiului de trafic efectuat pentru zona respectivă, soluţia este un pasaj cu intrare tot de pe Șoseaua Bucureşti-Ploieşti, din dreptul Fântânii Mioriţa însă cu ieşire prin două pasaje subterane fie spre Bd. Kiseleff, fie spre Bd. Expoziţiei. În plus, se va construi şi un al treilea pasaj dinspre Bd. Poligrafiei către Bd. Kiseleff.

Problema este însă că Primăria Capitalei a atribuit deja în mai un contract pentru proiectarea şi execuţia Pasajului de la Piaţa Presei Libere pe baza unui caiet de sarcini care prevedea două pasaje de ieşire spre Kiseleff şi Bd. Mărăşti. Contractul a fost atribuit Asocierii SC Apolodor Demolari SRL-SC Eurovia Construct International – SC Tehcon Edilitare şi Infrastructura SRL – SC Consitrans SRL. Valoarea finală pentru care a fost atribuit contractul este de 74,9 milioane lei (18,2 milioane euro). Proiectarea şi execuţia pasajului trebuie să respecte însă un Plan Urbanistic Zonal trecut pe la Comisia de Urbanism şi aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Șeful Direcţiei generale de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei, Mădălin Dumitru, spune însă că între proiectul licitat în mai şi cel prezentat miercuri în Comisia de Urbanism nu sunt diferenţe. „Noi în luna mai am făcut licitaţie pentru prima etapă a acestui proiect, respectiv Pasajul subteran care intră pe DN1 şi va ieşi pe bd. Kiseleff şi pe bd. Mărăşti. Bd. Mărăşti este tot una cu bd. Expoziţiei, deci este acelaşi lucru cu ce s-a discutat astăzi la Comisie. Etapa a doua, pasajul care pleacă de pe bd. Poligrafiei şi ajunge pe Kiseleff va fi făcută ulterior. Am făcut licitaţia înainte de aprobarea PUZ-ului deoarece aceasta era singura varianta fiabilă şi era prevazută în Planul Urbanistic General”, a precizat Mădălin Dumitru.

Comisia de Urbanism nu a votat încă proiectul final pentru Pasajul de la Piaţa Presei Libere, acesta urmând să fie reluat în discuţie într-o şedinţă viitoare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button