Trei parcări subterane noi, în centrul Capitalei. Unde vor fi construite şi când vor fi gata

de:
22 mart. 2016
6 Afișari
Trei parcări subterane noi, în centrul Capitalei. Unde vor fi construite şi când vor fi gata

„Directia Investitii are in plan realizarea unor parcari subterane in zone aglomerate din Bucuresti. In acest sens, in perioada imediata, vor fi demarate procedurile de atribuire a contractelor de concesiune de lucrari publice aferente parcarilor subterane Piata Walter Maracineanu si Piata Dorobanti, ulterior urmeaza sa fie demarat si proiectul Parcaj subteran Gara de Nord. Precizam faptul ca procedura de atribuire a contractelor de concesiune de lucrari publice consta in selectarea unui investitor privat care va proiecta, finanta, construi, exploata si administra parcarea subterana. Dupa finalizarea procedurii de atribuirea vor fi demarate lucrarile de construire a parcarilor subterane„, au precizat pentru B365.ro reprezentanții Primăriei Capitalei. 

Cele trei proiecte sunt vechi de câțiva ani de zile și au fost prezentate de mai multe ori de fostul primar general Sorin Oprescu drept priorități ale Primăriei Capitalei. Însă până acum nu a fost găsit niciun investitor privat dispus să construiască noi parcări și să le administreze.

Ce prevăd proiectele

Parcarea din Piața Walter Mărăcineanu a fost proiectată cu două nivele şi o capacitate de 240 de locuri. Costul estimat al parcării este de 8,46 de milioane de euro.

Potrivit proiectului inițial, deasupra parcării va fi amenajată o piaţetă de 4.000 de metri pătraţi, după modelul celei de la Universitate. Termenul de execuţie al lucrării este de 12-18 luni.

Parcarea din Piața Dorobanți va avea două niveluri şi va asigura aprox. 250 de locuri pentru autoturisme. Intrarea în parcare se va face de pe Calea Dorobanţilor, din lateral, de pe ambele sensuri. Termenul de execuţie al lucrării este de 12-18 luni. 

Parcarea de la Gara de Nord este prevăzută cu 1.100 de locuri de parcare ar urma să fie construită sub parcul din fața Gării.

Potrivit proiectului, parcarea subterană de la gara de Nord va avea trei nivele, iar la nivelul 1 va funcționa o autogară. De asemenea, parcarea va fi interconectată cu gara.

Singura parcare subterană pe care Primăria Capitalei a reușit să o termine este cea de la Piața Universității. Parcarea a fost realizată în parteneriat public-privat cu firma Interparking și a fost inaugurată pe 15 noiembrie 2012, după trei ani de lucru și 10 milioane de euro investiți. Parcarea dispune de 425 de locuri de parcare pentru autoturisme și 21 de locuri de parcare pentru motociclete. Tariful este de 4 lei pe ora

Câte locuri de parcare sunt în București

Administrația Străzilor gestionează în mod direct 24 de parcări, cu o capacitate aproximativă de 5.700 de locuri. Alte spații sunt autorizate operatorilor privați. Estimările arată că, în total, există aproximativ 8.000 de locuri de parcare în 140 de parcări amenajate, se precizează în raportul preliminar pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Regiunea București-Ilfov (PMUD).

Acestora li se adaugă și 175.453 de locuri de parcare de reședință, distribuite astfel: 

Sector 1 – 8.000

Sector 2 – 23.000

Sector 3 – 50.855

Sector 4 – 39.408

Sector 5 – 18.650

Sector 6 – 35.540.

Citește și ANALIZA: Șoferii fac legea parcării, în Capitală. PROPUNERI:15 parcări subterane cu 8.827 locuri

Cookies