Trei felii de pâine, un crenvurst, unt și gem. Cum arată micul dejun al unei lehuze la Spitalul Clinic Cantacuzino din Capitală în comparație cu unul dintr-un spital din Marea Britanie

17 feb. 2022
460 Afișari
Trei felii de pâine, un crenvurst, unt și gem. Cum arată micul dejun al unei lehuze la Spitalul Clinic Cantacuzino din Capitală în comparație cu unul dintr-un spital din Marea Britanie
Trei felii de pâine, un crenvurst, unt și gem. Cum arată micul dejun al unei lehuze la Spitalul Clinic Cantacuzino în comparație cu unul dintr-un spital din Marea Britanie. Sursa foto: Facebook

Imaginile cu micul dejun primit de o lehuză internată la Spitalul Clinic Cantacuzino au devenit virale pe rețelele de socializare, stârnind nemulțumirea internauților. Pe farfuria pacientei se aflau trei felii de pâine, un crenvurst, unt și gem. Între timp, conducerea spitalului se apără, spunând că nu a primit reclamații privind mâncarea, iar meniul este „suficient din punct de vedere caloric”.

Pe rețelele de socializare s-a viralizat imaginea unui mic dejun pe care îl primește o pacientă lehuză internată la maternitatea Spitalului Clinic Cantacuzino din Capitală. Imaginile au fost primite de jurnalistul Vitalie Cojocari de la soțul pacientei, care a preferat să rămână sub anonimat pentru că nu vrea „neplăceri”.

Ce declară conducerea Spitalului Clinic Cantacuzino: „meniul este suficient din punct de vedere caloric”

Cojocari a solicitat spitalului Cantacuzino un punct de vedere privind imaginile care au ajuns în mediul online. Conducerea nu a negat faptul că imaginile sunt din unitatea spitalicească, și a explicat că nu au fost primite până acum plângeri legate de mâncare.

Spitalul clinic Dr. Ion Cantacuzino, reprezentat prin manager Prof. Dr. Brezean Iulian, ca răspuns la solicitarea dvs. vă comunică:

  • nu am primit până acum nicio reclamație legată de mesele servite și calitatea lor,
  • alocația pe zi este de 22.50 lei pentru lehuze conform Hotărârea nr. 470/2021 pentru modificarea anexei la HG 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitar publice, precum și pentru aprobarea unor măsuri în domeniu asigurându-se trei mese principale și două suplimente,
  • hrana este preparată în bucătăria proprie,
  • meniul este suficient din punct de vedere caloric.

Astfel, se poate observa bugetul scăzut alocat pentru mâncarea pe care o lehuză o primește pe parcursul unei zile, de doar 22,5 lei. deși perioada post-natală necesită o dietă variată, plină de nutrienți și vitamine, micul dejun nu conține legume sau fructe proaspete, fiind servite trei felii de pâine, un crenvurst, o linguriță de unt și una de gem.

Ce mâncare primesc pacienții în spitalele din Marea Britanie sau Suedia

Spre comparație, în postarea cu pricina au fost postate mese servite la micul dejun în spitale din alte țări europene. Primul exemplu vine din Marea Britanie, din orașul Burton on Trent, Queens Hospital. Se pot observa în imagine un sandviș, un iaurt, un măr, un pachet cu biscuiți și un pahar cu suc de portocale. Mai mult, cel care a transmis fotografia a povestit că la prânz sunt servite două mese: antreu și fel principal, iar alimentele variază de la o zi la alta.

Sursa foto: Facebook

Al doilea exemplu este de la spitalul Capio Saint Göran din Stockholm. Pe tava cu micul dejun se află un pahar de suc, lapte, cafea sau ceai, un sandviș, gem dar și un bol cu lapte și fulgi de porumb. Internauta care a postat acest meniu a publicat și o imagine cu micul dejun servit copiilor internați la Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”. Copiii ar fi primit două felii de pâine, o linguriță de gem și o felie de cașcaval la prima masă a zilei.

Sursa foto: Facebook
Cookies