ARHIVA B365

Trei directori ai RADET, reţinuţi pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de următoarele persoane:

VOICU ION, director general al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale),
MAVRODIN DAN, director economic al RADET București, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și complicitate la luare de mită, ambele în formă continuată (câte trei acte materiale),
GĂRDUȘ OVIDIU DANIEL, director de exploatare şi mentenanţă al RADET București, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată(trei acte materiale)

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii februarie 2013, inculpaţii Voicu Ion și Mavrodin Dan, în calitate de directori ai RADET Bucureşti, au pretins, cu titlu de mită, de la reprezentantul unei societăţi comerciale, suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate. Ulterior, procentul pretins a fost micșorat la 4%, stabilindu-se ca tranșele de bani să le fie achitate directorilor, de regulă, după efectuarea plăților. În baza acestei înțelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Mavrodin Dan, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Voicu Ion, informează DNA într-un comunicat de presă.
De asemenea, la data de 25 februarie 2013, inculpatul Gărduș Ovidiu Daniel a primit de la reprezentantul aceleiași societăți comerciale suma de 5.000 lei, ca urmare a unei pretinderi anterioare, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate. La data de 22 ianuarie 2013, inculpatul Gărduș Ovidiu Daniel a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani.
În același scop, al derulării în bune condiții a contractului, inculpatul Gărduș Ovidiu i-a pretins reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1000 euro, pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care inculpatul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale.

La data de 25 iunie 2013, procurorii au dispus reţinerea celor trei inculpați, Voicu Ion, Mavrodin Dan şi Gărduș Ovidiu Daniel pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În luna martie 2013, Poliția  a efectuat împreună cu SRI percheziții la directorul general RADET și la alte opt persoane din conducerea Regiei, dar și la firma de construcții a lui Alexandru Erbașu, pentru achiziții ilegale. Erbașu primea milioane de euro doar pentru a intermedia cumpărarea unor țevi, spre exemplu. Detalii despre „mânăriile” făcute  de milionarul Erbașu, „Don Juan” de Dorobanți, cu directorii de la RADET găsiţi aici. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button