Trei bărbați care furau bani din conturi au fost reținuți, după percheziții în București și două județe. Trimiteau linkuri false și parșive, care le dădeau acces la conturi

29 mart. 2023
287 Afișari
Trei bărbați care furau bani din conturi au fost reținuți, după percheziții în București și două județe. Trimiteau linkuri false și parșive, care le dădeau acces la conturi
Trei bărbați care furau bani din conturi au fost reținuți, după percheziții în București și două județe. Trimiteau linkuri false și parșive, care le dădeau acces la conturi | Sursă foto: Freepik.com

Polițiștii din cadrul Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul de Investigații Criminale au reținut trei bărbați care furau bani din conturile oamenilor, folosindu-se de linkuri false. În această cauză au fost efectuate marți, 28 martie 2023, percheziții domiciliare în Capitală și două județe.

Trei bărbați care furau bani din conturi au fost reținuți de polițiști

Cinci percheziții domiciliare au fost efectuat ieri de către agenții din cadrul DGPMB într-un dosar în care se fac cercetări privind comiterea unor infracțiuni informatice. Acestea au avut loc în București, Constanța și Ilfov. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat:

  • Probe și mijloace materiale de probă,
  • Reziduuri de praf alb ce par a fi susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Mai precis, este vorba de anumite persoane care păcăleau oamenii prin intermediul unor linkuri false și le aflau datele de conectare pentru conturile de internet banking. În perioada septembrie-decembrie 2022, 3 bărbați au creat mai multe linkuri de phishing privind interfața unei aplicații pentru operațiuni bancare.

Respectivele linkuri erau mai apoi trimise prin SMS către victime, sub pretextul că persoanele respective trebuie să actualizeze datele. Astfel, erau aflate datele de conectare ale victimelor.

Prejudiciul cauzat este de 10.000 de euro

Bănuiții au folosit datele utilizatorilor pentru a intra în conturile de internet banking ale acestora și a fura diferite sume. Banii erau trimiși în conturi bancare sau de criptomonedă deschise pe numele unor interpuși.

Prejudiciul ce a fost cauzat persoanelor vătămate se ridică la suma de aproximativ 10.000 de euro, după cum anunță DGPMB.

Cei trei bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 30 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore și sunt cercetați pentru comiterea următoarelor infracțiuni:

  • Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos,
  • Fals informatic,
  • Acces ilegal la un sistem informatic.

Acum urmează ca persoanele bănuite să fie prezentate în fața magistraților cu propuneri legale. Cercetările în această cauză sunt continuate de către Serviciului Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Cookies