BAZAR

Cum să prepari un grătar de Oscar: trucuri şi reţete

Orice om, cu minimă experienţă în realizarea grătarului ştie că, înainte de a face focul, trebuie să cureţe şi să îşi pregătească terenul. Grătaragii cu experienţă le recomandă celor care vor să se bucure pe deplin de prospeţimea cărnii trebuie să cureţe ustensilele, să scoată cărbunii sau lemnele rămase de la ultimul picnic pentru că altfel se va mai simţi şi gustul alimentelor puse anterior la fript. La nivel local, se mai foloseşte fie o ceapă, tăiată pe jumătate, sau o bucată de grăsime, pentru curăţarea grătarului.

Puneţi pudră de ceapă şi de usturoi în apă şi îmbibaţi lemnele pentru foc în această apă. Aroma de usturoi şi ceapă, absorbită de lemne, se va degaja apoi în bucate şi va da un gust special cărnii de pe grătar, iar această metodă este mult mai indicată de grătaragii cu experienţă decât să puneţi pudra pe cărbunii încinşi.

Dacă vă doiţi să aveţi parte de un meniu mai copios, carnea marinată, friptă apoi pe grătar, schimbă radical gustul meniului. Totodată, alimentele sunt mai fragede dacă sunt ţinute pe verticală, pe grătar, o perioadă mai mare de timp. Carnea marinată nu dă doar un gust aparte grătarului, ci este şi mai sănătoasă, potrivi specialiştilor. În funcţie de tipul de carne ales, aceasta poate fi marinată după preferinţe.

Una dintre reţetele pentru grătar, ale lui Rachel Ray, femeia care ocupă prima poziţie în topul celor mai bogaţi bucătari din lume, are ca principal ingredient carnea de vită dezosată de pe coaste. Pentru această reţetă mai sunt necesare condimente uscate pentru grătar, jumătate de linguriţă de usturoi tocat, jumătate de linguriţă de piper proaspăt măcinat şi, opţional, sosul preferat pentru grătar.

Cu ajutorul unui ciocan pentru şniţel se bate carnea, apoi, fiecare coastă se freacă cu trei – patru linguri de condimente pentru friptură, se presară piper şi usturoi şi se lasă 30 de minute la frigider, la marinat. Între timp se încinge grătarul şi se pun coastele marinate, care se întorc, pe o parte şi pe alta, după 10 minute şi se lasă pe grătar să se coacă, în funcţie de cât preferă fiecare. La final, dacă este cazul,  se toarnă peste coaste sosul pentru grătar.

Pe locul secund, în funcţie de nivelul veniturilor anuale, se numără bucătarul Wolfgang Puck, care pregăteşte meniul dineului pentru fiecare ediţie a Oscar-urilor. La unul din restaurnatele pe care le deţine Puck, mănâncă frecvent Brad Pitt şi Jamie Foxx. Pieptul de pui marinat cu miere se numără în lista de reţete a celebrului bucătar. Pentru un asemenea meniu, aveţi nevoie de şase bucăţi de piept de pui cu os, o ceaşcă de sos de soia, două linguri cu miere, două linguriţe de seminţe de ardei iute, două linguri de ghimbir tocat mărunt, două linguri de praz tocat, o lingură de usturoi tocat şi jumătate de cană de ulei de arahide.

Sosul de soia, mierea, sămânţa de ardei, ghimbirul, prazul şi usturoiul se amestecă într-un bol. Apoi, se pune carna de pui într-o tigaie de mică adâncime sau într-o pungă de plastic, se acoperă cu sosul şi se acoperă sau se strânge bine punga, ca să fie cât mai etanş. Carnea se lasă la marinat timp de trei ore. Între timp, se încălzeşte grătarul, iar după cele trei ore de marinat, se scoate carnea de pui, se usucă şi se stropeşte, pe ambele părţi, cu unt de arahide. Apoi, pieptul de pui se pune pe grătar şi se lasă să se frigă câte 10 minute pe fiecare parte.

Gordon Ramsay, chef-ul din Bucătăria Iadului, situat pe ultimul loc al podiumului celor mai bogaţi bucătari din lume, are o propunere mai apetisantă pentru cei care vor să mănânce pulpe de pui la grătar. Pentru marinarea pulpelor aveţi nevoie de trei căţei de usturoi, zdrobiţi, şase linguri de piure de tomate, patru linguri de oţet balsamic, patru linguri de zahăr brun, patru linguri de Worcestershire, una – două linguri de sos Tabasco, două linguri de muştar Dijon, boia de ardei dulce fumat, o lingură de ardei iute pulbere, ulei de măsline şi opt pulpe de pui, fără grăsime în exces.

Toate ingredientele pentru sosul marinat se amestecă şi se toarnă apoi peste pulpele de pui, care pot sta la marinat, o oră sau chiar peste noapte. Apoi, se scot pulpele de la marinat, se răzuieşte sosul în exces şi se stropeşte carnea cu puţin ulei de măsline. După acest procedeu, pulpele se pun pe grătar, circa 25 de minute, şi se întorc din când în când. Când se rumenesc pulpele, se mai ung cu sos marinat şi se mai lasă la foc alte 10 – 15 minute, timp în care se mai ung cu sos marinat şi se întorc pe grătar. Pentru a vă asigura că pulpele sunt bine făcute, în partea de sus a acestora, introduceţi un cuţit. Atunci când mâncarea este gata, carnea din partea cea mai groasă a pulpei nu mai este roz lângă os.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button