Trecerea timpului, derulată LIVE, sub ochii tăi, printr-un instrument interactiv GALERIE FOTO

de:
27 iun. 2015
1 Afișari
Trecerea timpului, derulată LIVE, sub ochii tăi, printr-un instrument interactiv GALERIE FOTO

Proiectul theNow a fost realizat de arhitectul Costin Gheorghe în 2014, denumirea fiind un joc de cuvinte între then & now, care rezumă fidel ideea iniţiativei: aceleaşi locuri, atunci şi acum, comparate interactiv.

Arhitectul alege diverse fotografii vechi din România, apoi le reface din acelaşi unghi. Suprapunerea, prezentată ca un gif mai spectaculos, permite observaţii precise asupra modului în care fiecare zonă suprinsă în imagini s-a schimbat de-a lungul timpului.

După cum ne-a explicat acesta, proiectul e bazat pe o idee mai veche care i-a venit în facultate.

„Întotdeauna mi s-au părut interesante comparaţiile şi reconstituirile de imagini, am urmărit şi încă urmăresc site-uri care fac acest lucru. Mi-am dorit să fac şi eu aşa ceva, însă aveam impresia că voi merge pe un drum deja bătătorit. Însă, la începutul lui 2014 am descoperit o metodă interactivă care se bazează pe suprapunerea unor imagini, erau exemple de editări imagini „before-after” şi m-am gândit că s-ar putea potrivi de minune şi pentru „then & now”. Principalul avantaj pe care l-am văzut în acest efect a fost faptul că, prin suprapunerea fidelă a două imagini, modificările sunt mai uşor de observat.”, explică arhitectul.

Pe site-ul proiectului, costingheorghe.ro/thenow, unde sunt încărcate toate fotografiile, derularea se poate face în două feluri, după cum doreşte utilizatorul:

♦ prin opţiunea TRANSPARENŢĂ, care seamănă cu imaginile inserate de B365.ro în acest articol, însă derularea se face prin plimbarea cursorului- când pui cursorul în stânga jos, vezi imaginea veche; pe măsură ce-l plimbi în sus, ajungi la imaginea nouă. Această opţiune este potrivită pentru expunerea prezentului ca surpriză, în cazul în care întreaga imagine de epocă s-a modificat radical, informează autorul.

Notă: Imaginile inserate în articolul nostru au fost transformate de autor în gif-uri.

♦ -prin opţiunea GLISARE: peste fotografia nouă poţi derula o „perdea”, reprezentată de fotografia veche. Metoda este utilă pentru remarcarea modificărilor fine, a detaliilor.

Spune că, pentru a reface o fotografie veche, realizează circa două-trei cadre la faţa locului.

„Adesea fotografiez cu un aparat compact, pentru a nu „speria” vreo minte suspicioasă. Important e să îţi iei cât mai corect reperele perspective din imaginea veche. În unele cazuri, din cauza deformării optice sau din pricina diverselor obstacole, este nevoie şi de o corecţie într-un program de editare, dar merg pe principiul de a interveni cât mai puţin asupra materialului. Aşadar, tot procesul ia mult mai puţin decât deplasarea până la locul respectiv.”, povesteşte.

Momentan, doreşte să adune o arhivă cât mai amplă de comparaţii şi să includă în proiect cât mai multe zone din România.

„Sper ca acest proiect să fie de mare ajutor tuturor celor care îl descoperă şi cred că ar putea contribui la o oarecare educare a oamenilor, din punct de vedere arhitectural, urbanistic, social, chiar istoric.„, încheie Costin Gheorghe.

 

 

 

Cookies