Trecerea României la euro,obiectivul principal al lui Isărescu:Nu cred în decenii,nu mă ajută vârsta

de:
16 iun. 2014
0 Afișari
Trecerea României la euro,obiectivul principal al lui Isărescu:Nu cred în decenii,nu mă ajută vârsta

„Nu cred în decenii, nici nu mă ajută vârsta să mai pot să mai cred în aşa ceva. Pe dumneavoastră vă ajută vârsta, cu siguranţă. Sunt foţat să fiu optimist şi să fiu angajat în acest obiectiv, care este extrem de ambiţios, dar care se poate încă atinge”, a spus Isărescu, răspunzând interpelării deputatului PDL Andreea Paul, care l-a rugat să răspundă, sincer, în câte decenii ar putea România să adere la zona euro, notează zf.ro.

El a arătat că BNR a salutat faptul că s-a ajuns un consens politic la nivelul cel mai înalt pentru adoptarea euro în 2019, referindu-se la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

„În opinia BNR obiectivul este ambiţios, dar încă fezabil. Este un drum lung şi anevoios. Cu alte cuvinte, această ţintă ar trebui să fie acoperită cu un parcurs cu obiective intermediare, cu lucruri mult mai concrete, şi BNR lucrează la aceste chestiuni”, a adăugat Isărescu în discursul ţinut în faţa comisiilor de buget, finanţe – bănci reunite pentru avizarea viitorului CA al băncii centrale.

El a menţionat că la nivelul BNR a fost înfiinţat un comitet pentru pregătirea trecerii la euro, organism unde se aşteaptă la o mai mare participare din partea guvernanţilor.

„Vom depune toate eforturile să reuşim ca membri ai Guvernului să participe la lucrări, ca să putem să definim nişte obiective”, a completat Isărescu.

Guvernatorul BNR a punctat că înainte de criză între ţările postcomuniste România era cu ţinta de trecere la euro cea mai întârziată, respectiv 2015.

„Datorită crizei, dar nu numai, s-au schimbat multe din paradigmele adoptării monedei unice. Mai toate ţările au lărgit aria de indicatori şi preocupări, se vorbeşte de un tablou mult mai larg, în jur de 11 indicatori de convergenţă reală, sintetizaţi de PIB/locuitor, dar nu numai acesta (…) Suntem prima ţară dintre cele care şi-au fixat un termen. Bulgaria, Polonia şi Cehia şi-au păstrat un obiectiv mai mult general: când condiţiile o vor permite”, a adăugat Isărescu.

Şeful băncii centrale a arătat că deşi pare un obiectiv pur monetar, aderarea la euro presupune în acest moment reforme structurale care să flexibilizeze pieţele, să reducă disparităţile regionale şi chiar să schimbe mentalităţi.

Citeşte şi: Mugur Isărescu, la al CINCILEA MANDAT ca guvernator BNR. LISTA noii conduceri a Băncii Naţionale

Cookies