Tratat de pace preliminar între Rusia și Ucraina. Cele două state ar fi redactat un acord în 15 puncte pentru a pune capăt conflictului

16 mart. 2022
491 Afișari
Tratat de pace preliminar între Rusia și Ucraina. Cele două state ar fi redactat un acord în 15 puncte pentru a pune capăt conflictului
Tratat de pace preliminar între Rusia și Ucraina. Cele două state ar fi redactat un acord în 15 puncte pentru a pune capăt conflictului.

Discuțiile de pace dintre Moscova și Kiev încep să dea roade, la exact trei săptămâni după ce Rusia a început invazia Ucrainei. Cele două părți ar fi dispuse să ajungă la un acord în urma căruia Vladimir Putin și-ar retrage trupele, însă doar dacă Ucraina va renunța la dorința de a intra în NATO, și dacă Kievul va accepta o limită privind gradul de militarizare.

Rusia și Ucraina ar putea să ajungă la un acord privind încetarea războiului început de Vladimir Putin în urmă cu trei săptămâni, după ce echipele de negociere ale celor două state au redactat o primă variantă a unui acord de pace, compus din 15 puncte. Momentan este vorba despre o înțelegere preliminară, ce ar presupune că Moscova va înceta atacurile și își va retrage trupele doar dacă Ucraina se va declara drept neutră și va accepta ca abilitățile sale militare să fie limitate, conform Financial Times.

Armistițiu între Ucraina și Rusia. Ce cerințe are Moscova pentru Kiev

Astfel, potrivit armistițiului discutat în cadrul rundei de negocieri de luni, Kievul ar trebui să renunțe la dorința de a adera la NATO, și să ofere garanții că nu va găzdui pe teritoriul său baze străine sau echipament militar ale unor state precum Turcia, SUA sau Marea Britanie în schimbul garanțiilor de securitate, potrivit Digi 24.

Totuși, oficialii ucraineni au declarat că orice posibil acord va include ca Rusia să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. Pe cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kievului, Dmitri Peskov, a declarat că la acest moment „este prea devreme” pentru a discuta despre orice „set de potențiale acorduri între Moscova și Kiev”.

Aceste dezvăluiri vin după ce atât președintele ucrainean Volodimir Zelenski cât și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au anunțat că negocierile au devenit „mai realiste”, respectiv că există „speranțe privind un compromis”.

Conducerea Ucrainei a anunțat că va cere garanții „absolute” de securitate din partea Rusiei, și că va respinge totodată varianta propusă de ruși, și anume cel al unui model de stat neutru precum Austria sau Suedia, care sunt membre ale Uniunii Europene însă nu sunt membre NATO.

Ucraina pare să fie dispusă să renunțe la aderarea la NATO

Reprezentanții ucraineni s-au declarat optimiști la începutul acestei săptămâni cu privire la un posibil acord care să încheie războiul. Discuțiile trebuiau să fie reluate miercuri pentru a treia zi la rând.

Totuși, retorica oficialilor ucraineni pare să se fi schimbat în ultimele zile, deoarece aceștia par dispuși să renunțe la aderarea la NATO în schimbul unui acord de pace cu Rusia.

„Este clar că Ucraina nu este un stat membru al NATO. Înțelegem acest lucru. Suntem oameni adecvați. Timp de ani de zile am auzit despre uși care ar fi deschise dar am auzit deja că nu putem intra. Iar acest lucru este adevărat și trebuie să îl recunoaștem”, a explicat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va accepta ca Ucraina să adere la NATO, chiar cu multe luni înainte să înceapă invazia asupra Ucrainei, o incazie pe care Rusia o numește „operațiune militară specială” de „de-nazificare” a statului său vecin.

Rusia și Ucraina ar putea să cadă la o înțelegere și din cauza eșecului militar al Moscovei, potrivit statelor occidentale

Mai mulți aliați occidentali consideră că în spatele disponibilității Rusiei către negocieri se află atât sancțiunile financiare și economice impuse Moscovei, cât și rezistența trupelor ucrainene, rezistență la care rușii nu s-ar fi așteptat.

În acest sens, guvernul Marii Britanii a transmis un comunicat privind situația în care se află forțele ruse, care ar fi îngreunate de terenul ucrainean și care suferă zi de zi pierderi cauzate de problemele logistice și faptul că nu au pus stăpânire pe spațiul aerian ucrainean.

„Tacticile forțelor armate ucrainene au exploatat cu pricepere lipsa de manevră a Rusiei, frustrând avansul Rusiei și provocând pierderi grele forțelor invadatoare”, potrivit informațiilor transmise de guvernul britanic.

Peste trei milioane de oameni au fugit din calea a ceea ce este cea mai mare invazie pe care un stat european o suferă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Orașe precum Kievul, Harkov sau Mariupol sunt mai mult goale, în fața bombardamentelor zilnice care vizează ținte din zone rezidențiale.

Cookies