Tratament „special” pentru asigurați la clinica Sanador din București. PressOne: Pacienții cu bilet de trimitere sunt programați la RMN doar noaptea

15 mai 2024
644 afișări
Tratament
Tratament "special" pentru asigurați la clinica Sanador din București. PressOne: Pacienții cu bilet de trimitere sunt programați la RMN doar noaptea. Foto simbol: Freepik

O investigație PressOne a scos la iveală un tratament „special” pentru asigurați la clinica privată Sanador din București. Pacienții care beneficiază de asigurare la sistemul public de sănătate, care vin cu trimitere de la medicul specialist, sunt programați pentru RMN în cadrul clinicii private doar în timpul nopții.

Surse de la Casa Națională de Sănătate au transmis că instituția nu știe de această practică, dar nici nu poate să ia măsuri cu privire la orele la care furnizorii programează serviciile decontate.

PressOne | Tratament „special” pentru asigurați la clinica Sanador din București

În atenția PressOne a ajuns cazul unui pacient care și-a propus să-și facă un RMN la genunchi, prin intermediul unei trimiteri de la medicul ortoped. A sunat la mai multe clinici, iar primul loc pe care l-a găsit disponibil, peste trei săptămâni, a fost la Sanador București, la ora 04:00 dimineața.

Doar acolo era disponibil. Ulterior, am văzut că programarea era la 04:00 dimineața. N-am dormit, m-am pregătit mintal pentru ora 04:00. Între timp am primit un telefon de la ei că s-a eliberat un loc la ora 22:00 și dacă vreau să merg atunci, a povestit pacientul.

Până la urmă, din cauza unei încurcături cu biletul de trimitere, pacientul a ajuns să-și facă RMN-ul după miezul nopții.

Cei cu bilet de trimitere sunt programați noaptea la RMN

Jurnaliștii au apelat la Sanador pentru a face o programare și le-a fost confirmat din dispecerat că RMN-urile cu bilet de trimitere se fac doar noaptea.

Reporter: Am aflat că se pot face RMN-uri și pe timp de noapte…

Sanador: Doar pe timp de noapte se efectuează.

Reporter: Toate RMN-urile?

Sanador: Cu prioritate, casa de asigurare.

Reporter: Prin casa de sănătate pot și pe timp de zi sau doar pe timp de noapte, că n-am înțeles exact.

Sanador: Doar pe timp de noapte.

PressOne a vrut să vadă dacă și alte clinici private care lucrează cu Casa Națională de Asigurare au această regulă, însă cele 3 clinici private la care jurnaliștii au sunat nu efectuau investigații RMN pe timp de noapte.

„Discriminare între cei cu plată și cei fără plată”

Casa Națională de Asigurări nu a răspuns solicitărilor jurnaliștilor în legătură cu programările pe timp de noapte. Cu toate acestea, surse din instituție au declarat că nu au informații despre această practică, iar fiecare furnizor își gestionează programul de lucru așa cum dorește.

Sursele mai spun că este o formă de discriminare a pacienților care vin cu bilet de trimitere.

Dar, într-adevăr, s-ar putea discuta că-i discriminare între cei cu plată și cei fără plată.

„Este de noaptea minții această măsură”

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer spune că această măsură este una discriminatorie la adresa pacienților cu asigurare publică de sănătate:

Pacienții sunt vai de steaua lor și noi îi punem noaptea pe drumuri. Nu se poate așa ceva. Este de noaptea minții această măsură. Nu se poate să-și bată joc de pacienți, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Întreaga investigație PressOne, disponibilă AICI.

Cookies