ARHIVA B365

Transportatorii feroviari care nu asigură FACILITĂȚILE OBLIGATORII călătorilor vor fi amendați

Guvernul a aprobat în acest dens o Hotărâre pentru implementarea unur reglementări europene privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar.

Hotărârea de Guvern, aprobată la data de 23 iulie şi publicată marţi în Monitorul Oficial, prevede o serie de noi contravenţii care se aplică transportatorilor feroviari. Executivul a decis să extindă astfel numărul prevederilor din Regulamentul CE a căror nerespectare este considerată contravenţie şi sancţionată cu amenzi, informează romaniatv.net.

Conform Hotărârii, operatorii feroviari care nu permit călătorilor să-şi aducă bicicletele în tren, dacă acestea sunt uşor de manevrat, nu afectează în mod negativ serviciul de transport feroviar şi materialul rulant utilizat permite acest lucru, chiar contra cost, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 3.000 lei.

Aceleași amenzi riscă și transportatorii feroviari care nu furnizează călătorilor, în timpul călătoriei, o serie de informaţii minimale, precum serviciile la bord, următoarea gară, întârzierile, principalele legături sau aspecte privind securitatea şi siguranţa.

Amenzi vor primi operatorii feroviari care:

– nu oferă călătorilor rambursări, continuarea călătoriei sau redirecţionări pentru întârzieri mai mari de 60 de minute 

– nu plătesc despăgubirile în caz de întârzieri, care ajung până la 50% din valoarea biletului pentru durate de două ore sau mai mult.

– care privează călătorii de o serie de servicii gratuite, precum mese şi băuturi răcoritoare, cazare hotelieră sau transporturi alternative, în măsura în care acestea sunt disponibile când trenul întârzie peste 60 minute

– care nu au un sistem de tratare a reclamaţiilor, accesibil călătorilor; nu răspund în termenele fixe şi nu ţin o evidenţă anuală a plângerilor.

– care nu informezează călătorii cu privire la drepturile şi obligaţiile care le revin în conformitate cu reglementările în vigoare, utilizând un rezumat redactat de Comisie şi tradus în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Dacă un călător moare sau este rănit, compania feroviară este obligată ca în maximum cincisprezece zile de la stabilirea identităţii persoanei fizice îndreptăţite la despăgubire să facă plăţile în avans necesare pentru a satisface nevoi economice imediate, în mod proporţional cu prejudiciul suferit. Dacă această prevedere din Regulament nu este nerespectată, amenzile pleacă de la 5.000 lei şi pot ajunge până la 10.000 lei.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button