Transport public gratuit în București – soluția municipalității pentru creșterea veniturilor RATB

de:
03 iul. 2015
3 Afișari
Transport public gratuit în București - soluția municipalității pentru creșterea veniturilor RATB

Bucureștenii nu sunt mulțumiți de serviciul de transport public asigurat de RATB, dar nici nu plătesc pentru el, chiar dacă îl folosesc. Astfel, aproximativ 60% dintre cei care se deplasează cu mijloacele de transport în comun ale RATB nu validează cardul pentru achitarea călătoriei, se precizează într-un raport de evaluare și monitorizare întocmit de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice București (AMRSPB). De fapt, banii încasați de RATB de la călători reprezintă o parte infimă din bugetul Regiei. 

În aceste condiții, AMRSPB, instituție subordonată municipalității, propune RATB o serie de soluții pentru reorganizarea activității și creșterea veniturilor.  Una dintre soluții este, în mod paradoxal, tocmai eliminarea tarifelor pentru călatorii. Mai exact, reprezentanții AMRSP susțin că RATB ar face mai mulți bani dacă ar asigura gratuit serviciul de transport public. 

„Raționamentul unei astfel de soluții decurge din faptul că veniturile obținute de regie din vânzarea titlurilor de călătorie și abonamentelor reprezintă valori nesemnificative. În realitate, producția vândută realizată de regie reprezintă aproximativ 30% – 40% din volumul subvenției. Evident că vor dispărea o serie întreagă
de cheltuieli generate de activitatea de vânzare a biletelor și abonamentelor: cheltuielile cu personalul pentru casiere și controlori, cheltuielile cu suportul material al titlurilor de călătorie (o valoare de 3.532.885 lei la nivelul anului 2013), cheltuieli cu întreținerea și exploatarea centrelor de vânzare etc.(…) „, se explică în raportul AMRSPB. 

O problemă în acest caz, ar fi dacă transportul va fi gratuit doar pentru bucureșteni, sau pentru orice persoană care circulă cu mijloacele de transport în comun în București (provinciali și cetățeni străini). În cazul în care gratuitatea va fi introdusă doar pentru bucureșteni, va trebui să fie menținută infrastructura de vânzare și control, dar la o dimensiune mai redusă, ceea ce ar reduce o parte din cheltuieli. 

Bucureștenii, taxați „pe ascuns” la urcarea în autobuz

O altă soluție propusă de AMPRSB merge în direcția opusă: taxarea automată „pe ascuns” a călătorilor imediat ce au urcat în mijlocul de transport în comun. Mai exact, se propune ca aparatele de validat să fie setate astfel încât să „simtă” cardul inteligent, activ de la circa 70 centimetri.

„În mijlocul de transport sunt suficient de multe validatoare, astfel că practic un călător nu poate fi mai departe de 70 cm de un validator și oricum trece pe lângă el când se urcă în vehicul. Chiar dacă cu intenție stă pe scară și nu circulă prin vehicul, tot se află în apropierea unui validator. Dacă are titlu valabil, sistemul va anula prețul unei călătorii sau va înregistra un călător cu abonament valabil”, se precizează în raportul AMRSPB.

S-au prevăzut si măsuri de protecţie în cazul în care RATB ar fi acționat în judecată de călători. 

„Pentru a nu crea un nou motiv de a acționa în judecată RATB, este necesar ca sistemul audio să facă, cu titlu de exemplu, următoarea informare a călătorilor: Circulă pe traseul 368 în direcția Piața Romană, sau circulă pe traseul 268 în direcția Universitate. După închiderea ușilor cardul dv. va fi validat și se va reține costul unei călătorii. Astfel, călătorii rău intenționați nu vor putea afirma că nu știau în ce direcție circulă. Sistemul inteligent de validare, nu mai permite validarea altei călătorii până la cap de linie, oricât de mult s-ar plimba prin vehicul călătorul”, se menționează în documentul citat. 

De asemenea, se propune ca în toate mijloacele de transport ale RATB să fie instalate la fiecare ușă o antenă suplimentară care să contorizeze fiecare card de abonament. Costul investiței ar fi de doar 300 de lei.  „Astfel managementul traficului, a repartizării mijloacelor de transport și costurilor se va putea realiza în mod eficient, cunoscând situația reală din teren”, scriu reprezentanții AMRSPB în raport. 

În raportul de evaluare pe 2014,  AMPRSB propune și eliminarea gratuităților pentru personalul Primăriei Municipiului București și instituțiilor și serviciilor publice de interes local ale Municipiului București, dar și pentru pensionarii cu o pensie mai mare de 2.500 lei. „Municipalitatea are in subordine 37 de instituții și servicii publice cu un numar de 6.407 posturi aprobate cu un grad de ocupare de 97%, adica aproximativ 5.960 posturi ocupate. Din administrația locală mai face parte și RADET cu un număr aproximativ de angajați de 4.000 persoane. În acest context valoarea maximă a veniturilor posibil de realizat din vânzarea titlurilor de călătorie este de: 9.960 persoane x 40,323 lei (abonament nominal toate liniile fără TVA) = 401.617 lei/lună, ceea ce înseamnă pe an 4.819.405 lei. Rezultă o reducere a volumului subvenției de exploatare cu 4.819.405 lei/an”, se precizează în documentul citat. 

În cazul eliminării gratuităților pentru pensionarii cu o pensie mai mare de 2.500 lei se estimează că o asemenea măsură ar afecta arpox. 12.000 de persoane șși ar aduce un plus 5.806.512 lei/an la bugetul RATB. 

O altă propunere vizează creșterea prețului pentru o călătorie de la 1,3 lei la 1,8 lei. Potrivit reprezentanților AMPRSB, această măsură ar aduce un plus la buget de 58.811.477 lei/an. Dintre toate măsurile propuse în raportul de evaluare al AMPRSB, aceasta din urmă este singura care a fost luată în considerare până acum de conducerea regiei, cel puțin, în mod oficial. Consiliul General al Municipiului București nu a aprobat însă până acum scumpirea călătoriei cu mijloacele de transport ale RATB. 

 

 

Cookies