TRANSNISTRIA plasează forţele de securitate în STARE DE ALERTĂ, sub pretextul ameninţării militare

de:
07 aug. 2014
0 Afișari
TRANSNISTRIA plasează forţele de securitate în STARE DE ALERTĂ, sub pretextul ameninţării militare

Agenţia de presă transnistreană Tiras a informat joi că separatiştii preconizează o activitate militară nespecificată începând din 26 august, cu o zi înainte de Ziua Independenţei Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău au acuzat însă Tiraspolul că dezinformează publicul.

Tensiunile dintre Republica Moldova şi Transnistria s-au intensificat de când Chişinăul a semnat un Acord de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în iunie, în pofida opoziţiei Rusiei. Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în Transnistria, informează Mediafax.

Ucraina a săpat un şanţ la graniţa cu regiunea transnistreană, de teamă că trupele ruse staţionate în zonă ar putea invada teritoriul ucrainean.

Comitetul de securitate al Transnistriei (KGB) a publicat marți pe site-ul său un comunicat în care încearcă să justifice un eventual atac asupra Ucrainei. „Naţionalişti ucraineni, deghizaţi în militari transnistreni, ar pregăti provocări la frontiera cu ţara vecină”, se arată în comunicat.

„Un grup de naţionalişti ucraineni, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme ale soldaţilor regiunii transnistrene, intenţionează să atace posturile de grăniceri din Ucraina. Ca urmare, ar putea începe un conflict militar între regiunea transnistreană şi Ucraina”, a explicat şeful serviciului de presă al comitetului de securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea.

Autorităţile de la Chişinău susţin că anunţul securităţii de la Tiraspol este destinat mai degrabă populaţiei din stânga Nistrului. „Mesajul este direcţionat, prin ricoşeu, spre populaţia din regiunea transnistreană cu scopul tensionării atmosfere Liderii separatişti vor să sperie locuitorii din regiune ca să distragă atenţia de la problemele economice”, a apreciat şeful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chişinău, George Bălan.

Cookies