Transelectrica și UPB înființează singurul laborator digital integrat din România, DigiTEL

10 iun. 2021
67 Afișari
Transelectrica și UPB înființează singurul laborator digital integrat din România, DigiTEL

​Compania Națională de Transport al Energiei Transelectrica și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat recent un parteneriat strategic privind înființarea unui proiect în domeniul cercetării și inovării: DigiTEL, singurul laborator digital integrat din România.

Transelectrica susține că este unicul laborator digital integrat din România, pentru testarea viitoarelor tehnologii din sfera energetică (tehnologii State of the Art: digital twin, sisteme expert privind managementul activelor, realitate virtuală și augmentata, 3D CAD etc).

Cum va funcționa DigiTEL

DigiTEL va funcționa ca mediu de testare și validare a conceptelor integrate utilizate în dezvoltarea proiectului-pilot al primei stații digitale din România, care va implementat de Transelectrica, respectiv Stația 200/110/20 kV Alba Iulia. Odată cu implementarea proiectului de retehnologizare a stației Alba Iulia, DigiTEL va deveni un incubator al noilor standarde și tehnologii care susțin transformarea digitală a sectorului energetic, arată Transelectrica.

Proiectul stației digitale este prevăzut în Planul de Dezvoltare RET al Companiei în intervalul de timp 2020-2026 cu buget alocat de circa 30 milioane de euro, din care aproximativ 3-5 milioane de euro vor fi destinate laboratorului. Proiectul stației digitale reprezintă vârful de lance din cadrul inițiativelor strategice ale Transelectrica, asigurând materializarea strategiei Companiei în domeniul inovării și cercetării.

În cadrul parteneriatului, Universitatea Politehnica din București va pune la dispoziție spațiul necesar amenajării laboratorului, iar Transelectrica va asigura dotarea acestuia cu echipamentele, sistemele si tehnologiile necesare infrastructurii de testare, precum și transferul de know-how dobândit prin activitatea operațională.

Principalele obiective ale parteneriatului: 

  • testarea și punerea în funcțiune a echipamentelor și sistemelor montate în cadrul laboratorului;
  • participarea la sesiunile de instruire și certificare în vederea valorificării capabilităților laboratorului;
  • dezvoltarea cunoștințelor și competențelor studenților și ale corpului didactic specializat al UPB cu privire la echipamentele și sistemele necesare funcționării Rețelei Electrice de Transport, precum și ale specialiștilor Transelectrica;
  • testarea și validarea tehnologiilor digitale asociate sistemelor energetice;
    promovarea celor mai bune practici, standarde și tehnologii care vor influența generațiile viitoare de echipamente și sisteme, în rândul experților Transelectrica, al profesorilor și studenților UPB;
    identificarea tinerilor studenți competenți care să consolideze echipele Transelectrica și UPB;
    crearea unui mediu de învățare cât mai apropiat de mediul operațional utilizat în cadrul Transelectrica și al operatorilor de transport și sistem europeni (ENTSO-E);
    Demersurile pentru implementarea laboratorului DigiTEL vor fi inițiate anul acesta, având ca orizont de operaționalizare anul 2024.
Cookies