Tramvaiul 5 a circulat pentru prima dată, după 5 ani în care pe șine era o imensă parcare. „Se fac ultimele probe”. Reacția matinală a oamenilor

16 iun. 2022
7072 Afișari
Tramvaiul 5 a circulat pentru prima dată, după 5 ani în care pe șine era o imensă parcare. „Se fac ultimele probe”. Reacția matinală a oamenilor

Tramvaiul 5 a circulat pentru prima dată după 5 ani, însă fără călători, în cadrul ultimelor teste pentru a fi repus în funcțiune vineri, 17 iunie.

Prima cursă de test a avut loc, joi, la ora 5.00 dimineața. STB face, astfel, ultimele probe de rezistență le sistemului de șine pentru tramvaiele cu dublu cap, a informat viceprimarul Capitalei responsabil cu transportul public, Stelian Bujduveanu, care a participat la teste.

Repunerea în circulație a tramvaiului nu este prezentată de Primăria Capitalei ca o realizare, întrucât sistemul de rulare este doar reparat, și urmează să intre în reabilitare.

„Este fascinant să vezi reacția oamenilor la… normalitate. Circulă tramvaiul?! Da oameni buni! Calea de rulare de aproape 8 km este pentru tramvaie, nu parcare în mijlocul drumului.

Reacția matinală a bucureștenilor a fost împărțită: mirare pentru utilizatorii rețelei publice de transport, supărare pentru utilizatorii mașinilor personale, nevoiți să renunțe la locul de parcare improvizat pe șina de tramvai”, a povestit Stelian Bujduveanu pe pagina sa de Facebook.

Viceprimarul precizează că mai sunt lucruri de făcut la tramvaiele bidirecționale luate de pe linia 55 și mutate pe traseul proaspetei reînființate linie 5: schimbarea mobilierului (scaune), pereții de plastic din interior, mânerele de siguranță.

„Detalii care arată respect față de călător.
Toate aceste lucrări le putem face la noi, la Societatea de Transport București – STB SA. Avem ateliere, avem angajați, avem resurse. A lipsit doar inițiativa.

Am cerut directorului STB un calendar cu programările pentru revizie generală a întregii flote de transport public. Modernizăm mijloacele de transport mai vechi și vom oferi calitate în serviciile de transport public.”, a mai precizat Bujduveanu.

 

Traseul pe care va circula tramvaiul 5

Ca urmare a întrunirii condițiilor necesare pentru desfășurarea transportului public cu tramvaiul pe Str. Barbu Văcărescu, Str. Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu și Bd. Aerogării, linia de tramvai 5 va fi reînființată începând de vineri, 17.06.2022, anunță STB.

Astfel, tramvaiele liniei 5 vor circula între terminalul „Piața Sf. Gheorghe‟ și staţia „Piața Băneasa” pe următorul traseu:

–     pe sensul spre capătul de linie „Piața Băneasa”: terminal „Piața Sf. Gheorghe”, Str. Sf. Gheorghe, Str. Lipscani, Calea Moșilor, Str. Paleologu, Str. Armand Călinescu, Str. Vasile Lascăr, Bd. Dacia, Str. Alecu Russo, Str. Tunari, Str. Barbu Văcărescu, Str. Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu, Bd. Aerogării, stația „Piața Băneasa”;

–     pe sensul spre terminalul „Piața Sf. Gheorghe”: stația „Piața Băneasa”, Bd. Aerogării, Str. Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu, Str. Barbu Văcărescu, Str. Tunari, Str. Alecu Russo, Bd. Dacia, Str. Vasile Lascăr, Str. Armand Călinescu, Str. Paleologu, Calea Moșilor, Str. Cavafii Vechi, Str. Băniei, Str. Sf. Gheorghe, terminal „Piața Sf. Gheorghe”.

De la aceeași dată, linia navetă de autobuze 605, care a asigurat transportul călătorilor pe traseul cuprins între „Piața Sf. Vineri” și „Complex Comercial Băneasa”, în perioada în care linia 5 nu a funcționat, va fi suspendată.

 

Calendarul reabilitării liniei 5 de tramvai

Pe data de 17 iunie 2022 se repune în circulație tramvaiul pe linia 5. Prima etapă de probă (1-3 zile). Linia va funcționa cu tramvaie dotate cu posturi de comandă duble, la ambele capete.

Pe data de 01 iulie 2022 încep săpăturile pentru refacerea buclei de la capătul Bulevardului Aerogării. Termenul asumat de execuție este data de 01 Decembrie 2022.

În intervalul 15 iulie – 01 August 2022, STB va depune cererea de eliberare a Autorizației de Construcție pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei 5, pe tronsonul Ștefan cel Mare – Bd. Barbu Văcărescu – Pod Elvila – Bd. Aerogării, până la intersecția cu Bd. Ficusului

În intervalul 15 octombrie – 15 noiembrie este fixat termenul de începere a lucrărilor pentru refacerea în integralitate a liniei 5.

 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies