Tramvaie noi în București. Firea: Primăria Capitalei și STB sunt obligate de o instanță de judecată, definitiv, să cumpere 40 de tramvaie românești

21 sept. 2021
191 Afișari
Tramvaie noi în București. Firea: Primăria Capitalei și STB sunt obligate de o instanță de judecată, definitiv, să cumpere 40 de tramvaie românești
Tramvaie noi în București. Firea: Primăria Capitalei și STB sunt obligate de o instanță de judecată, definitiv, să cumpere 40 de tramvaie românești/ Sursa FOTO Electroputere Paşcani

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, susține că Primăria Capitalei și STB sunt obligate de o instanță de judecată, definitiv, să cumpere 40 de tramvaie românești de la Electroputere Pașcani, după ce Nicușor Dan a cerut anularea licitației.

Firea anunță acum că instanța i-ar fi validat, definitiv, decizia de a cumpăra în 2019 cele 40 de tramvaie noi.

Prin urmare, Primăria Generală este obligată să achiziţioneze tramvaiele cu o lungime de 18 metri de la asocierea Electroputere Paşcani – Reloc.

Licitația demarată în septembrie 2019 de STB a fost anulată la finalul anului trecut.

”A existat o licitaţie organizată de STB pentru 40 de tramvaie cu o societate din Paşcani, acest contract a fost anulat de STB la sfârşitul lunii decembrie din două motive juridice: nu existau banii în bugetul de investiţii nici al STB, nici al Primăriei Capitalei pentru această investiţie, nu puteai să semnezi un contract pentru nişte bani pe care nu îi aveai”, declara Nicușor Dan, la începutul anului.

El spunea că acest contract nu era oportun pentru că erau tramvaie de 18 metri, nu de 36 şi necesarul pe toate liniile din Bucureşti este de tramvaie lungi.

”Pe de altă parte, preţul lor, 7,6 milioane de lei, tramvai de 18 metri, era aproape cât costul unui tramvai dublu făcut de Astra Arad în cadrul contractului pe care noi îl avem, 8,4 milioane. Nu se justifică să dai pe un tramvai de 18 metri cât ai da pe un tramvai de 36 de metri”,spunea Nicușor Dan în ianuarie, citat de Hotnews.

Firea: Nicușor Dan a cerut anularea achiziției tramvaielor românești, produse la Pașcani, fără motive întemeiate

Fostul primar PSD al Capitalei susține acum că instanța ar fi hotărât că tramvaiele trebuie să fie cumpărate.

  • „Ghinion pe capul bucureștenilor să fie conduși de un primar PNL-USR-Plus care și-a făcut un scop din a bloca totul! Suntem într-o situație incredibilă în București: Primăria Capitalei și STB sunt obligate de o instanță de judecată, definitiv, să cumpere 40 de tramvaie românești. Sună ciudat, în condițiile în care în București circulă tramvaie vechi de 30-40 de ani. Mai bine spus, a fost nevoie ca un judecător să decidă că este nevoie de tramvaie noi, nu cum a decis Primarul General la începutul anului.”
  • ”Nicusor Dan a cerut anularea achiziției tramvaielor românești, produse la Pașcani, fără motive întemeiate, doar pentru că licitația a fost organizată pe când eu conduceam Primăria Capitalei.”
  • ”O licitație începută în 2019 și finalizată din iulie 2020.”
  • ”Dacă apucam să semnez contractul, acum am fi avut câteva tramvaie noi în București.
  • „Nu aș vrea să cred că a fost un motiv și faptul că aceste tramvaie sunt produse de o firmă din Pașcani și nu de compania de la Arad.”
  • „Apropos, când vine primul tramvai produs la Arad și ce se mai întâmplă cu valoarea contractului? Dacă mai era nevoie de încă o dovadă că primarul “dreptei unite” a venit la Primăria Capitalei să strice, în loc să construiască, iată că a venit. Oare este nevoie de instanță pentru fiecare proiect blocat de actualul primar doar pentru că a fost început de mine și echipa mea? De un an, în Capitală nu se mișcă NIMIC!
  • Nu a început nici un proiect nou, nu își mai amintește nicio promisiune din campanie.Să curgă anii de mandat, Nicusor doarme în dulap!, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Tags:
Cookies