Tramvaie kilometrice pentru București. Adrian Criț anunță că STB ar putea cumpăra tramvaie mai lungi de 36 de metri în viitor

30 dec. 2022
21897 Afișari
Tramvaie kilometrice pentru București. Adrian Criț anunță că STB ar putea cumpăra tramvaie mai lungi de 36 de metri în viitor
Tramvaie kilometrice pentru București. Adrian Criț anunță că STB ar putea cumpăra tramvaie mai lungi de 36 de metri în viitor | Sursă foto: Facebook-STB

Adrian Criț, directorul Societății de Transport București (STB) a anunțat că în viitor, compania ar putea achiziționa tramvaie chiar mai lungi de 36 de metri. Acest lucru se datorează faptului că actualele vehicule sunt extrem de aglomerate.

STB ar putea cumpăra tramvaie mai lungi de 36 de metri în viitor

Transportul public de suprafață din Capitală este extrem de aglomerat. Având în vedere acest aspect, în cadrul unei conferințe ce a avut loc la sediul Primăriei Municipiului București, directorul general STB a anunțat că în viitor ar putea fi cumpărate tramvaie chiar mai lungi de 36 de metri, conform Economedia.net.

Pe de o parte, se pune problema de oportunitate a acestei achiziții, în condițiile în care aceste tramvaie nu satisfac nevoia de transport din metropola unde locuim cu toții. Observăm ceea ce se întâmplă cu tramvaiele furnizate în ultimele trei luni de către Astra Vagoane Călători și nu știu dacă nu cumva se pune problema ca pe anumite linii, pe viitor, să achiziționăm chiar tramvaie cu o dimensiune mai mare de 36 de metri. E o discuție pe care din punct de vedere tehnic am avut-o cu colegii mei de la exploatare. Gradul de încărcare la aceste tramvaie care sunt cu capacitate mare deja e unul foarte mare.

Directorul companiei a informat că în anumite momente, tramvaiele din București sunt aglomerate aproape de capacitatea loc maximă (gradul patru din cinci).

Adrian Criț a făcut referire la tramvaiele care circulă în Budapesta. Acestea au câte șase corpuri și astfel permit unui număr mai mare de călători să circule cu ele. Directorul STB consideră că un astfel de model de tramvai ar fi potrivit pentru București.

„Noi am încercat să anulăm acea procedură de achiziție”

În cardul aceleiași conferințe de presă, Adrian Criț a fost întrebat ce se întâmplă cu cele 40 de tramvaie achiziționate de la firma Electroputere VFU Pașcani. Iată declarația acestuia:

S-a acordat finanțare la începutul anului 2018, printr-o hotărâre de Consiliu General al Municipiului București.

Acea finanțare a fost retrasă în perioada anterioară venirii domnului primar la conducerea municipalității. Deci, nu a fost retrasă de către municipalitate, începând cu anul 2020, a fost retrasă înainte.

Directorul STB a anunțat că instanța de judecată a dat o hotărâre conform căreia societatea are obligația de a a continua respectiva procedură de achiziție. Cu toate astea, nici un contract nu poate fi semnat fără a avea o sursă de finanțare asigurată.

Tramvaiele de 18 metri sunt tramvaiele Tatra, ca să vă dau un exemplu. Credeți că acele tramvaie satisfac nevoia de transport a Municipiului București? Noi am încercat să anulăm acea procedură. Instanța deocamdată a decis altceva. O să vedem ce putem face astfel încât să respectăm legea, pentru că eu, ca director general, sunt pus în două situații. Pe de o parte, să respect hotărârea instanței, care îmi spune să continui procedura de achiziție, iar, pe de altă parte, legea îmi interzice să semnez un contract fără a avea asigurată sursa de finanțare. Drept urmare, aleg varianta favorabilă bucureștenilor. Și mi-o asum, a mai declarat directorul STB.

Cookies