Trăiască filmele de gen Nordic Noir. Trei seriale scandinave cu totul și cu totul criminale, de văzut pe Netflix

20 nov. 2020
5204 afișări
Trăiască filmele de gen Nordic Noir. Trei seriale scandinave cu totul și cu totul criminale, de văzut pe Netflix

Poate că nordicii fac filme polițiste atât de excepționale și pentru că au cea mai mică rată a criminalității din lume. De pildă, islandezii se confruntă, în medie, cu două crime pe an. Pe an! Mai au și rata de alfabetizare 100%, adică sunt 100% educați, nu au țânțari (ce chestie!), au inventat o aplicație prin care evită incestul (ce altă chestie!) și, mai ales, își adoră limba străveche și o păstrează cu sfințenie în forma în care se vorbea în Evul mediu. Fiecare nume de băiat primește sufixul „son”(fiu) și fiecare nume de fată primește sufixul „dottir”(fiică). Așadar, Ingvar Sigurdsson înseamnă „Ingvar, fiul lui Sigurd” iar Katrin Sigurdardottir, înseamnă „Katrin, fata lui Sigurd”.

Vom începe recomandarea noastră cu serialul islandez ,,Trapped” mai ales că pe Netflix se vede și sezonul doi, eu am bagat 5 episoade aseara pe nerasuflate. Crime violente cu oameni in flacari, cruzimi, răpiri, cutremure, intrigă sentimentală cu doi gay frumosi, fermieri rasiști împotriva corporațiilor străine care urmăresc să pună mâna pe resursele vikingilor. Și umor, mult umor nordic noir.

1. Trapped (Prins), Islanda, 2015-2018, sezoanele 1 și 2

La început a fost ,,Trapped 1″, cea mai scumpă producție realizată în Islanda, premiată de Academia de Film și Televiziune din Islanda, pe toata linia. În portul unui oraș cu 2000 de locuitori din nordul tarii, apare un cadavru fără cap, imediat după ce acosteaza un feribot din Danemarca. Când credeam că scenariștii au spus tot ce era de spus, a venit sezonul 2. Wow! Intrigă cu accente politice, complot terorist, peisaje selenare cu rocă vulcanică, ceață și filmări speciale în Munții Islandei.

Trapped, cea mai scumpă producție realizată în Islanda

Vikingur Blondul îl iubește pe africanul Ebo Cel cu chip de Abanos, dar e iubire gay imposibilă, că lumea e rea. Când polițistul Andri Olaffson se duce la casa unui proaspăt ucis, fix atunci începe cutremurul. Primărița care tine cu corporatiile lacome este răpită de gruparea ,„Ciocanul lui Thor” care se dovedește a fi, de fapt, o caricatură de organizație condusă de coafeza orașului, Hanna Stina. Popa e femeie, mai apar și niste fermieri islandezi cu fețele arse, din fundul pustietății, peste tot mașini de poliție inscripționate cu Logregran (Icelandic Police). Și dă-i și luptă cu Solveid Arnarsdottir, fata lui Arnars, și cu Steunn Magnusson și cu Ospdottir, fata lui Osp, de te ia cu vertij nordic!

Să fiți atenți foarte, foarte atenți și la muzică, mai ales că e semnată de un mare talent, fata lui Gudna. Hildur Gudnadottir este compozitoare și violoncelistă și a câștigat cele mai importante premii pentru muzică de film în anul 2020, cu coloana sonora pentru faimosul „Joker”. Fata lui Gudna interpretează muzica din ,,Trapped” la violoncel, tot ea a compus și coloana sonoră pentru foarte premiata miniserie „Cernobîl”. Arta! Arta, in forma pura.

2. Bron (The Bridge), Suedia-Danemarca

Patru sezoane fluviu, viață lungă, o coproducție Suedia-Danemarca, serial difuzat în peste 100 de țări. Foarte noir, simplu și rece, de văzut cu lumina stinsă de tot, pentru fior și pentru fiord. Atât de mare a fost succesul acestui film reprezentativ pentru genul nordic noir, încât a fost copiat pe tot globul, s-au făcut remake-uri/coproductii SUA-Mexic, Anglia-Franța, Estonia-Rusia, Malaysia-Singapore, Germania-Austria.

Bron. Patru sezoane fluviu, o coproducție Suedia-Danemarca, serial difuzat în peste 100 de țări

Intriga este cât se poate de generoasă: conține un cadavru și un pod. Mai precis, detectivii descoperă un cadavru tăiat în două, plasat pe granița care desparte Suedia de Danemarca. O echipă de polițiști din ambele țări intră pe firul epic ca să ne deslușească misterul. E bun, bun, iti pune mintea la contribuție in suedeza si daneza. Unde mai pui ca producatorii care au facut remake-uri au plasat cadavre pe toate granitele, public sa aiba, bani sa faca!

3.  Karppi (Deadwind, TV series, Finlanda, 2018-2020)

Scenariu inteligent și imprevizibil, tensiune, secrete relevate de lumina nordică, crime în zăpadă. Are două sezoane și îl găsiți pe Netflix.

Tânăra Sofia Karppi (Pihla Viitala) lucrează la Helsinky Police Department și este profund marcată de moartea soțului ei. Viața ei se complică și mai tare în timp ce anchetează moartea unei fete al cărei cadavru a fost găsit pe un șantier. Investigația declanșează un șir de evenimente care amenință să-i distrugă complet viața. Drama este condusă cu dibăcie, ca o corabie vikingă printre sloiuri de gheață, în cel mai pur stil de film scandinav.

 

Cookies