Traian Berbeceanu, acuzat că ar fi primit mită un Volkswagen Passat -dosar penal

de:
16 mai 2014
0 Afișari
Traian Berbeceanu, acuzat că ar fi primit mită un Volkswagen Passat -dosar penal

Prin ordonanțele emise anterior în cauză, respectiv în datele de 16.11.2012, 21.10.2013, 23.10.2013 și 20.12.2014 au fost formulate următoarele acuzații penale faţă de Berbeceanu Traian – săvârșirea infracțiunilor prev. de art. 367 alin. 1 din Codul penal cu aplicarea art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 din Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Codul penal, art. 367 alin. 1 și 2 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 269 alin. 1 Codul penal cu aplic. art. 38 alin. 2 Codul penal, art. 267 alin. 1 Codul penal, art. 274 alin. 1 Codul penal și art. 326 Codul penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul penal și art. 5 din Codul penal.

Din actele de urmărire penală efectuate ulterior, au rezultat indicii rezonabile şi probe în legătură cu săvârşirea de către Berbeceanu Traian a unor fapte noi.

În cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Pentru disimularea adevăratei naturi a circulaţiei bunului anterior menţionat s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii.

În raport cu situaţia de fapt prezentată în cele care preced, s-a dispus extinderea urmăririi penale şi a acţiunii penale faţă de inculpatul Berbeceanu Traian, sub aspectul săvârşirii:
1). infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I. şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A. pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale;

2.) infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit. b din Legea nr. 656/2002, republicată, fapta constând în aceea că a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis, cu titlu gratuit, ca obiect al infracţiunii de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare;

3). infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 alin. 1 C.p., fapta constând în aceea că a falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. U S.R.L., vânzarea – cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum și a plății unei sulte de 10.000 de euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de R.G. și R.A. pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum și pentru înmatricularea aceluiași autoturism pe numele inculpatului;

4). complicităţii la infracţiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. și la art. 308 C.p., fapta constând în aceea că, în cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe R.G. şi R.A. să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. U S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p. şi art. 5 C.p..

Menţionăm că prin rezoluţia procurorului-şef D.I.I.C.O.T. din data de 1 noiembrie 2013 s-a dispus preluarea prezentei cauze de către Structura Centrală a D.I.I.C.O.T. de la Serviciul Teritorial Alba-Iulia în vederea continuării efectuării urmăririi penale.

După preluarea cauzei procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au procedat, pe de o parte, la readministrarea unei părţi a probatoriului administrat anterior de către Serviciul Teritorial Alba-Iulia, iar pe de altă parte au fost administrate noi probe. La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Cookies