Traian Băsescu: Nominalizările pentru Cultură și Buget sunt nepotrivite. Rog schimbarea lor

de:
01 aug. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu: Nominalizările pentru Cultură și Buget sunt nepotrivite. Rog schimbarea lor

Preşedintele a vorbit de numirile din Guvern, anunţate de premierul Victor Ponta săptămâna aceasta. Ponta a anunţat că o va propune pe Rozaliei Biro ca ministru al Culturii, după ce Kelemen Hunor a anunţat că se retrage din postul de ministru al Culturii şi cel de vicepremier.

De asemenea, pentru postul de ministru delegat pentru Buget, ocupat în prezent de Liviu Voinea, premierul a anunţat că îl va propune pe deputatul PSD Claudiu Manda, preşedinte al PSD Dolj şi vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe. 

Principalele declaratii:

– În ceeea ce privește nominalizările la ministere le consider nepotrivite, ceea ce nu înseamnă că astăzi le-am respins. La Ministerul Culturii, Rozalia Biro, de la dânsa am aflat că nu are niciun biped in familie și că în Romania se nasc tot mai puțini bipezi. Avem o problemă de înțelegere a limbii române de către un membru al Guvernului. Ministerul Culturii nu este un minister care să aibă foarte mulți bani, dar este un minister care lucrează cu intelectualitatea din România, cu creatorii, iar cultura din România este o cultură de limba română.

– Nu este vorba de o observație privind un ministru care provine dintr-o minoritate maghiară, dar n-aș vrea ca un ministru al culturii din România să fie urmărit de povești cu copii bipezi. Consider ca îmi exprim rezervele față de această noiminalizare. Nu o sa am nicio comentariu dacă la Min. Sănătății o să fie un economist. 

– De asemenea, mi se pare nepotrivită desemnarea de la ministerul Bugetului. Cea mai complexă experientă a domnului Iulian Claudiu Manda este cea de director la casa Studenților din Craiova. Acolo singurul calcul făcut acolo este valoarea biletelor într-o zi de sâmbătă. Or , Ministerul Bugetului înseamnă mult mai mult. Faptul că dumnealui a acționat în Comisia de buget-finanțe nu este suficient. În comisie nu se discută prioritățile. Acolo se mută cel mult bani pentru o biserică, bani pentru zugrăvit o școală, bani de mutat de la un minister la altul.

–  Cred că domnul Manda nu este potrivit pentru această funcție. Încerc să îmi imaginez dicuțiile cu FMI, Uniunea Europeană și Banca Mondială. Cei doi miniștri, unul lângă altul, doamna Petrescu încercând să acopere golul de la CAS si să rezolve problema MTO cu sufletul, iar domnul Manda incercând să rezolve problema deficitului bugetar cu experiența de la Casa Studenților din Craiova

– Va rog să mă credeți că nu sunt într-o situația plăcută și am făcut toate eforturole să înțeleg logica acestor decizii ale primului ministru. Să punem Ministerul Finanțe într-o astfel de situație este o mare eroare, așa cum este și cea de la Cultură.

– Transmit public rugămintea ca până marți, miercuri poate se gândește la alte soluții, care să fie reprezentative pentru Guvernul României. Guvernul României nu este o instituție unde să faci încercări mai ales la Cultură și la Buget.

– Apelul meu e ca dl premier sa se uite catre alti tineri, avem riscul urias sa decredibilizam promovarea tinerilor in guvern.

– O sa ma intrebati de ce nu ii resping. Si aici am o mare ingrijorare, cunoscand marfa, pe premier. Exista riscul sa faca doua nominalizari mai proaste, de asta as vrea sa rezolvam problema intr-un mod in care sa fie o imbunatatire a functionarii guvernului si nu o incercare sa vedem daca fostul sef al casei de cultura se pricepe sa construiasca un buget, se pricepe la guvernanta economica. Cum de asemenea sper ca premierul sa discute cu UDMR pentru ca au forte multi oameni de cultura care i-ar putea reprezenta cu cinste.

– Daca aceasta doamna era nominalizata la Transporturi nu aveam nicio ezitare, e economist, are experienta administrativa de primarie. La Cultura insa am ezitari, imi inchipui dialogul lui Plesu sau al lui Liiceanu cu aceasta doamna, sau a unui sculptor care vrea sa faca o statuie ecvestra, e bipeda sau patrupeda?

– Nu le resping pentru ca am riscul de a primi doua nominalizari mai catastrofale, scuze pentru termen, mai rele decat aceasta. Weekend placut! Daca puteti, mergeti la mare ca s-au ridicat barierele.

Cookies