Traian Băsescu, obligat să părăsească urgent vila de protocol din București. Ordinul de evacuare, după ce Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securității

28 mart. 2022
29027 Afișari
Traian Băsescu, obligat să părăsească urgent vila de protocol din București. Ordinul de evacuare, după ce Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securității
Traian Băsescu, obligat să părăsească urgent vila de protocol din București. Ordinul de evacuare, după ce Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securității. Sursa foto: Facebook/ Traian Băsescu

După ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității, Traian Băsescu este obligat să părăsească vila de protocol din București. Termenul este de 60 de zile.

Traian Băsescu, obligat să părăsească urgent vila de protocol din București

Ordinul de evacuare vine după ce ÎCCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) s-a pronunțat, în data de 23 martie 2022, în privința calității de colaborator al Securității pentru Traian Băsescu.

Persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 406/2001 îşi pierd toate drepturile acordate din momentul în care a fost definitivă hotărârea prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia. În consecință, contractul de folosință a locuinței încetează.

Ținând cond de condițiile date, atât Traian Băsescu, cât și familia sa sunt obligați să elibereze vila în termen de 60 de zile de la încetare, potrivit RAPPS.

Dacă vila din București nu va fi eliberată în aceste 60 de zile, instanțele judecătorești române vor interveni pentru soluționare, potrivit dispozițiilor prevăzute de Codul Civil privind evacuarea.

Ordinul de evacuare, după ce Băsescu a fost declarat definitiv colaborator al Securității

Traian Băsescu a primit spre folosință vila de protocol aflată pe Strada Gogol, nr. 2, Sector 1 din București, în mod gratuit, în anul 2015.

Miercuri, 23 martie 2022, ÎCCJ a respins recursul formulat de Băsescu împotriva Hotărârii nr. 471 din data de 20.09.2019, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal. Mai exact, la acea dată a fost admisă acțiunea formulată de Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a fost constatată calitatea de colaborator al securității a lui Traian Băsescu.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea nr. 406/2001.

Traian Băsescu a fost președintele României în perioada 2004-2014.

Cookies