Traian Băsescu: Nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta

de:
02 mart. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu: Nu-l mai desemnez din nou premier pe Victor Ponta

UPDATE – Băsescu, lui Ponta, despre redesemnare la schimbarea programului: Să citească, am zis „este posibil”

Preşedintele Traian Băsescu i-a răspuns, duminică, la emisiunea „După 20 de ani”, premierului Victor Ponta, care declarase că în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, şeful statului afirmând: „Îi fac o recomandare, să citească,. Eu am spus că este posibil”.

Preşedintele a mai spus că va analiza dacă sesizează Curtea Constituţională în cazul în care programul de guvernare se schimbă în urma cooptării UDMR în Executiv, existând, potrivit şefului statului, pericolul unui precedent de guvernare „cu acte adiţionale”.

„Eu vreau să văd în programul de guvernare negocierile cu UDMR-ul”, a mai arătat Traian Băsescu.

El a explicat că este vorba de două lucruri, de compoziţia Guvernului şi de programul de guvernare.

„Un guvern nu poate să guverneze pe un program neaprobat de Parlament, ori ei au, în momentul de faţă, o negociere cu UDMR-ul, care ştim, standard, cam ce va negocia. Şi nu exclud posibilitatea, asta am spus, voi analiza, dacă problema programului reclamă o trimitere la Curtea Constituţională a hotărârii, în cazul în care nu se adaptează programul şi nu primeşte votul Parlamentului”, a spus Traian Băsescu.

UPDATE. Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice şi fără nicio bază constituţională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, a declarat premierul Victor Ponta.

Preşedintele a declarat că nu-l va mai desemna din nou pe Victor Ponta premier. „Categoric nu îl mai desemnez pentru nimic în lume pe Victor Ponta, pentru ca este un premier corupt”, a completat Băsescu, scrie realitatea.net.

Preşedintele a spus că „din discuţii” ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

El a mai spus că nu ştie dacă premierul va accepta solicitările.

Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru „redesemnare”, atunci încalcă Legea fundamentală.

Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.

De asemenea, preşedintele a mai spus că, aşa cum a mai declarat, lucrează la sesizarea Parchetului legat de Victor Ponta.

Cookies