Traian Băsescu: M-am gândit să demisionez

de:
10 iul. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu: M-am gândit să demisionez

Traian Băsescu a declarat că „după mandat” își va apăra fratele. Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte într-un interviu la Adevărul Live despre scandalul în care a fost implicat fratele său, Mircea Băsescu, dar şi despre mişcările din ultimele două luni de pe scena politică, 

„Nu am fost dar m-aș duce în vizită la fratele meu. Si m-as bucura ca după ce va citi dosarul să îmi dea explicații mie. Pentru că eu o știam o altă poveste. În 2013, prin vara- toamnă mi-a spus că este șantajat și i-am spus să meargă să depună plângere la Parchet”, a mai spus șeful statului.

„N-aș merge mai departe cu aprecierile cazului care se află în justiție, pentru că se va spune că vreau să influențez”, a spus președintele într-un interviu la Adevărul Live. 

Iată principalele declaraţii ale şefului statului:

„Nu mă derobez de fratele meu. Pentru moment sunt preşedintele României. Campania cu demisia preşedintelui e una incorectă.”

„Arestarea preventivă a fratelui este o nenorocire pentru mine.”

„Nu mi-a fost uşor să iau decizia de a spune că nu voi demisiona. Moral, ai un şoc când se întâmplă asta. Am avut şi această variantă în analiză. Am discutat-o şi cu unele instituţii. Însă, pe de o parte e partea legală că nu poţi fi responsabil pentru un om. Apoi am făcut analiza situaţiei politice. Care ar fi efectele demisiei preşedintelui. O demisie n-ar fi dat nicio şansă candidatului Opoziţiei la prezidenţiale.”

„Cel mai uşor, pentru mine, era gestul demisiei. Mă elibera de atacuri. Ar fi fost considerat un lucru demn, apoi mi se reproşa că aş fi sacrificat dreapta. Dreapta era nepregătită”, scrie realitatea.net.

Întrebat dacă vede vreo legătură între cazul Duicu și cel în care este implicat fratele său, președintele a  spus că nu vede nicio legătură între cele două cazuri. 

„Monitorizarea fratelui nu intră în atribuţiunile Serviciilor.”

„N-am fost în vizită la fratele meu, dar m-aş duce. Mi-aş dori mult ca, după ce a citit dosarul, să poată să-mi dea explicaţii mie. Pentru că eu am ştiut altă poveste de la el. În 2013 mi-a spus prima oară că era şantajat. I-am spus să meargă la Poliţie, să informeze. A doua oară mi-a spus în primăvară anul acesta.”

Traian Băsescu a declarat că a aflat din presă că fratele său a fost naş la familia Bercea.

„Nu poţi trăi, ca preşedinte, izolat. Am încercat, şi în primul, şi în al doilea mandat, o apropiere de minoitatea asta pentru a nu rămâne izolată şi să lucreze ca un exemplu pentru toţi. Însă sunt întâmplări pe care cu greu le poate evita un om politic în condiţii de serbare câmpenească”.

Despre reducerea CAS-ului:

Conferinţa de ieri a început „sunt pentru reducerea CAS-ului, dar vreau să ştiu cu ce acperim cele 5,5 mld.”. Nu vreau să promulg legea fără să am o explicaţie de unde se compensează această sumă: ori vor fi taxe suplimentare, ori vor fi reduceri la investiţii sau în aparatul de stat. Legea spune că se vor compensa din mai buna colectare a taxelor.

Cu siguranţă sunt un partizan al reducerii CAS-ului. Îmi pare rău, ştiu că se va face propaganda că nu vreau. Dar eu spun că vreau. Mai am o experienţă, cea cu creşterea salariilor la profesori. S-a votat în unanimitate în Parlament înainte de campania electorală. Am promulgat legea, deşi aveam semne de întrebare asupra sustenabilităţii măsurii. În 2009 a trebuit să fac campanie electorală nu numai cu neplata a 4 zile, dar şi cu explicaţia de ce am promulgat şi nu s-a mai aplicat legea. Ori noi eram în plină criză… Acum am avut acea lecţie, chiar dacă am luat notă de votul unanim din Parlament.

Guvernul nu poate păcăli pe nimeni cu susţinerea că se va îmbunătăţi colectarea. Această susţinere nu este numai a mea. Şi Consiliul Fiscal are întrebări şi ştiu foarte bine aprecierea CE, care susţine că măsura este nesustenabilă.

Reducerea CAS-ului nu se adresează salariaţilor.

Dacă Parlamentul a putut fi păcălit de Guvern, eu sunt mai greu de păcălit din acest punct de vedere. Parlamentul a avut o abordare politică. Eu nu acuz Parlamentul. Nu voi respinge legea atâta timp cât există o argumentaţie politică. Aş vrea să am ocazia să le spun românilor că am promulgat-o pentru că Guvernul are soluţii corecte.

Cookies