Traian Băsescu dă teme candidaților la EUROPARLAMENTARE 2014

de:
25 apr. 2014
1 afișări
Traian Băsescu dă teme candidaților la EUROPARLAMENTARE 2014

Totodată, Băsescu şi-a exprimat disponibilitatea de a participa la discuţii, cu scopul de a ajuta electoratul să înţeleagă miza alegerilor. „Nu vreau să fiu nici diriginte, nici să dau partidelor teme”, a asigurat şeful statului, scrie realitatea.net.

Iată principalele declaraţii ale şefuli statului:

Mi s-a părut important să trag un semnal de alarmă legat de desfăşurarea campanieie pentru alegerile în PE. Vreau să vă prezint o listă de teme de care depinde viaţa noastră, plecând de la premisa că PE legiferează suprastatal.

Aş sugera teme de dezbatere în care, dacă este nevoie, sunt gata ca, în decursul campaniei, să particip la discuţii pentru ca electoratul să înţeleagă miza alegerilor. Presa le declară fără miză prea mare, e profund greşit.

Aş enumera câteva teme extrem de importante, dezbaterile în cursul campaniei ar putea să dea o linie pe care să o aprobe partidele, când e vorba de interesele României:

1. Accesul României în spaţiul Schengen

Parlamentarii sunt foarte importanţi în a face preiune pe statele membre şi în argumenta de ce România poate începe procesul de aderare.

2. O temă de interes naţional – modul cum din PE poate fi susţinut procesul de apropiere şi integrare a Republicii Moldova de UE. E un obiectiv major pentru România. Alegerile vor prefigura numele şefului Comisiei Europene.

3. România face eforturi de ani buni ca problema integrării romă să fie acceptată ca o problemă a UE, şi nu a României.

4. Europa a descoperit acum cât de vulnerabilă şi dependentă e de resursele energetice din Federaţia Rusă. Ne schimbăm dependenţa, sau dăm prioritate utilizării propriilor nostre resurse?

5. Creşterea economică, reindustrializarea Europei

S-a dovedit că nu putem asigura prosperitate şi locuri de muncă numai din servicii. Un subiect care s-a discutat şi în consiliul european, se discută şi în PE şi e de mare interes şi pentru români. Politicile de ocupare a forţei de muncă în mod deosebit în rândul tinerilor sunt un subiect de dezbatere? Sunt 106 mil euro destinaţi tinerilor sunt la dispoziţia României, începând din 1 ianuarie 2014. Alte 460 mil euro, tot de la aceeaşi dată, pentru creare de locuri de muncă în zone defavorizate. Ar fi interesant cum văd europarlamentarii noştri modul de utilizare a acestor bani.

6. Vrem o Comisie Europeană mai puternică, sau una mai slabă?

Una puternică înseamnă o cedare de suveranitate mai mare către Bruxelles, slabă – o consolidare a suveranităţii staelor. Vrea Românie o UE mai integrată, să ne îndreptăm spre Statele Unite ale Europei sau vrea România să stăm cât mai departe de relaţia de suveranitate?

7. Utilizarea banilor europeni – un subiect de mare interes pentru electorat.

8. Avem MCV-ul. Care este poziţia partidelor politice care participă la campania electorală? Vom avea 32 de reprezentanţi în PE.

E extrem de important ca grupurile parlamentare din PE să fie informate despre poziţia pe care România o are şi grupurile să încerce să susţină poziţia România în mod unitar. A ajuns justiţia la un grad de independenţă suficient? Sunt subiecte extrem de importante. Miza nu e să avem un procent mic de participanţi la alegerie pentru PE, ci un procentaj cât mai mare de români care participă la acest vot. A doua zi după alegeri se evaluează nivelul de europenizare a unei ţări şi după prezenţa la vot.

Cookies