Traian Băsescu: CV-ul unui viitor președinte al României trebuie să fie complet! Ilie Sârbu a mințit

de:
17 sept. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu: CV-ul unui viitor președinte al României trebuie să fie complet! Ilie Sârbu a mințit

TRAIAN BĂSESCU, declarații LIVE TEXT: Traian Băsescu, prezent miercuri seara la TVR1, a declarat că nu divulgă niciun secret de stat prin declarațiile sale despre „ofițerul acoperit”. Președintele a menționat că susține candidatura Elenei Udrea pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 pentru că „Elena Udrea este singurul candidat onest” din cursa pentru prezidențiale. B365.ro prezintă LIVE TEXT declarațiile președintelui Traian Băsescu.

Potrivit site-ului televiziunii publice, temele pe care moderatorul Sorin Avram le va dezbate în interviul cu Traian Băsescu sunt: informația lansată de către șeful statului potrivit căreia printre candidații la președinție ar fi un ofițer acoperit, cererea de suspendare formulată de președintele Senatului, problemele apărute la începutul noului an școlar, precum și planurile președintelui după încheierea mandatului.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. PRINCIPALELE declarații ale președintelui Traian Băsescu:

Eu cred că ar fi foarte bine să știm exact ce am declarat, răspsunsul domnului Sârbu acoperă doar jumătate, eu am spus că e un fost ofițer acoperit sau un ofițer acoperit.

Domnul Sârbu a mințit prin omisiune și nu numai azi, e într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmație, nu contenește să își aducă aminte că nu există ofițer acoperit în familia dânsului, sau dosarul Băsescu. Frate, îmi căutați dosarul de 25 de ani, nu este.

CITEȘTE ȘI: Sârbu: SIE ne-a comunicat că nu e niciun candidat la prezidenţiale care să fie ofiţer acoperit

Nu am primit niciun document care să-mi spună că există vreun membru al guvernului… Dacă totuși printre candidați există un domn care să fi avut în trecutul său un astfel de fapt, trebuie recunoscut, nu este rușinos.

Nu discutăm despre recunoașterea acestui fapt a unui serviciu de informații. Nu divulg un secret de stat, ci exprim o părere.

Nu aș veni cu completări acum, am și eu o oarecare planificare, vreau să fie un moment în care să aibă acces toată presa când voi spune un lucru sau altul.

Să nu se aștepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete, nu poate fi așa ceva, dacă aș fi primit ceva de la un serviciu secret … eu am ridicat problema dacă a fost un ofițer acoperit.

Eu sunt convins că o astfel de recunoaștere, dacă va fi, nu va face rău nimănui. Un fost ofițer acoperit nu poate fi liniștit indiferent ce funcție are.

Eu am spus într-o emisiune a lui Marius Tucă, Securitatea a beneficiat de la mine de câteva camioane de rapoarte, cele de voiaj, cele de la Anvers, gândindu-mă că au fost văzute și de Securitate, eram comandant pe o mare navă, dar nici acel moment nu a mai putut să treacă pe lângă mine niciun ofițer de securitate să zâmbească complice.

Aici e cheia, dacă ai ceva, când vorbim de președintele României, CV – ul tău trebuie să fie complet și electoratul să știe cine ești.

Ar putea fi niște probleme dacă ai fost cumva în incompatibilitate, să fi fost angajat în justiție la acea vreme, toți fac trimitere la legea 303/2004, care a stabilit incompatibilități, dar legea 92/1992 avea o prevedere expresă pentru procurori și judecători că nu pot fi ofițeri acoperiți.

Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite, când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret. Eu nu am primit un astfel de document cu nume și prenume de la vreun serviciu de informații în care să mi se spună că e ofițer acoperit un membru al guvernului, dacă s-ar fi întâmplat asta, ar fi trebuit să tac, e secret de stat.

Dacă totuși printre candidați există un domn care a avut în trecut un astfel de lucru – nu e nimic rușinos, dar el trebuie recunoscut.

Nu discutăm de recunoașterea de către vreun serviciu, dacă ar fi existat ața ceva nu aș fi deschis niciodată subiectul, nu aveam voie, cât timp nu a existat – am voie, nu divulg un secret de stat și expun un punct de vedere.

Eu la orice numire de guvern, cu excepția celor care vin direct din Parlament, acolo mă obligă legea să primesc jurământul, în schimb la remanieri având dreptul dat de CCR să resping o primă propunere întotdeuna mă informez, și când am primit informația și au fost cazuri ca un domn propus să fie ministru a fost ofițer acoperit l-am sunat și i-am spus să nu candideze, „știi prea bine ce spun, dacă vrei să o spui public, e treaba ta, dacă nu, să nu vii în guvern”.

Noi am facut o reevaluare acum, în urma declarațiilor oficialilor de la Moscova, că vor crește nivelul de înarmare din Crimeea. Păi una era înainte când aveai Rusia la 1000 de km și alta când o avem la 300 de km și te anunță că se vor înarma. Cu ce? Dacă sunt rachete cu rază medie de acțiune, trebuie să schimbăm strategia…

Nu îmi dau seama cât de câștigate ar fi partidele de stânga, că cel al domnului Tăriceanu, or asta e, voi fi în campanie în fiecare zi.

Eu știu că ar fi irațional, ar fi un referendum pentru 50% și mai e ceva: dacă la suspendarea din 2012 nu a putut fi atacată hotărârea parlamentului la CCR acum poate fi atacată.

După hotărârile Curții Constituționale care spun ce are președintele dreptul să facă, e inutil efortul, a stabilit CCR o plajă în care mă pot plimba.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Susțin candidatul PMP în alegeri, pe Elena Udrea. E cumva un articol în Constituție care îi reduce președintelui dreptul la opțiune? Îmi spuneți că de acolo am atacat pe nu știu cine, am atacat problema locurilor de muncă pentru tineret, unde guvernul nu face nimic.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Elena Udrea e singurul candidat onest, nu spun neapărat că e cel mai bun. Mult mai puține compromisuri politice a făcut Elena Udrea decât Monica Macovei.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Atât timp cât ea crede că poate intra în turul doi, eu îi susțin această credință. Trebuie să cred în victoria candidatului pe care îl susțin, totul e dacă reușește să fie prezentat în lumina reală în care este.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Domnull Iohannis și domnul Blaga au spus că nu vor nicio legătură cu mine sau PMP, eu am spus că alianța e o mare greșeală, că Blaga a sacrificat PDL și nu a dat șanse acestui partid, care e obișnuit cu victoriile.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Acum PDL nu are candidat, un candidat pe care nici nu știu dacă îl cunosc foarte bine, domnul Iohannis pentru mine e o necunoscută. Îl văd tăcut… îl văd introvertit, un candidat la președinție trebuie să fie deschis, un om despre care să știi tot.

Cu ce impresie să rămân eu când a fost întrebat prima oară cum a făcut șase case, și a spus din meditații, mi-a venit să râd.

La alta emisiune, a spus că primele două sunt moștenire de la părinți, mama asistentă medicală și tata mecanic auto. Tatăl meu a fost colonel și mi-a lăsat moștenire un apartament de două camere mie și lui frate-meu.

Am așa, un sentiment nu de îngrijorare, nu e neapărat grija mea, dar măi omule, din 2009 și până acum ai fost premierul Grivco, erai în spatele lui Geoană, ai vrut să-l înlocuiești pe Boc, în 2012 ai participat la suspendarea președintelui, până în ianuarie spuneai că e bun Ponta e rău Băsescu, acum ai devenit candidatul dreptei. Cine ești Iohannis, în ce crezi, în ce ai făcut până acum două luni sau în ce intenționezi să faci?

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: M-am lovit de Iohannis, am avut un guvern căzut, guvernul Boc, pentru mine nu e doar primarul Sibiului, a fost utilizat ca instrument politic de Ponta, Antonescu, dar mie îmi e neclar acest om și de asta vă pot spune că mai am legături destule în PDL, sunt foarte multe organizații demobilizate.

De când e PNL, care a participat la suspendările președintelui, de când e de dreapta și de când a devenit apărătorul statului de drept?

Parcă simt nevoia în ultimele luni să fiu extrem de deschis… Am fost mult mai închis până acum câteva luni, când spuneam că „nu trebuie să reacționezi la orice, ești încă președinte”. 

Încă mai sunt președinte, dar e dreptul meu să îmi exprimă punctele de vedere. Pentru mine domnul Iohannis e un om foarte ascuns, la fel cum Ponta nu îmi e clar, e doctor nu e doctor, îi mai apăruse în CV masterand la Catania, și atunci spun „cine ești tu, ne-ai spus tu tot despre tine?”.

Termenul de „băsist” a fost lansat la Antena 3, era Realitatea pe urmă RTV a promovat această ruptură în societate între băsiști și antibăsiști. De ce v-ați lasat păcăliți de două trusturi media? În ce condiții președintele a fost împotriva poporului lui? În marea minciună când se spune că a tăiat salariile? E o minciună, România se scufunda dacă nu făceam asta, decât să dăm afară 300.000 de oameni într-o noapte am spus mai bine tăiem salariile cu 25%.

Nu aș dori nimănui să fie în situația de a opta între a afecta populația sau a scoate țara din criză. Ați vrut să vă dați demisia?

DESPRE DEMISIE: Am folosit acest anunț o singură dată, în 2007, înainte de vot, am avut impresia că îi mai pot opri dând semnalul că îmi dau demisia dacă se votează suspendarea. Tradus trebuia să însemne „băieți aveți un candidat să mă bată, pentru că vă bat în prezidențiale”. Știam că nu avea nimeni un candidat, ca dovadă am câștigat referendumul cu 80%.

Dar niciodată nu am acceptat ideea să îmi abandonez mandatul, e rușinos ca un șef de stat să își abandoneze mandatul fără motiv.

Dacă face o greșeală, sigur, dar altfel un președinte trebuie să își ducă crucea, mai ales în perioade de criză economică, de securitate, nu au obligații facultative, și nu trebuie să te învingă situația.

PACTUL DE COABITARE: Eu unul nu am declinat niciodată pactul de coabitare.

Orice declarație a mea și a premierului e procesată în orice cancelarie. Oricine spune că noi, de afară, i-am spus președintelui să facă un pact cu premierul eu îi spun că e o minciună, nu a existat. A fost o soluție găsită de mine împreună cu ceilalți consilieri.

Am distribuit angajamentul pentru că știam cât de rău e văzută România, toți spuneau „domnule președinte, te știm, dar ce s-a întâmplat la tine în țară e de neacceptat”.

Uitați-vă la Franța, președintele Hollande a ajuns la 13% încredere. Dacă ar avea în Parlament un Victor Ponta, un Antonescu și Iohannis l-ar suspenda, dar nu îndrăznește nimeni.

Declarațiile lui Hollande, că a mers pe motoretă nu știu unde, dacă parlamentarii francezi ar avea minte cât are „Călin Popescu Anton Constantin Tăriceanu inimă zburdalnică” l-ar suspenda, dar acolo sunt oameni care respectă instituțiile.

Când mă uit la el că arată ca un pensionar și îl duce capul la suspendări nu îmi vine să cred. Eu sunt de acord că România a pornit din ’90 din dictatură, și a avut o perioadă de tranziție. Victor Ponta e prea optimist, statul român nu e suficient consolidat, nu putem spune că suntem stat de drept când avem atâtea probleme cu încălcarea legii.

S-au făcut progrese uriașe, dar mai avem încă un drum consistent până la un stat de drept consolidat. Uitați-vă chiar la abordările premierului, de susținere, de mângâiere a baronilor corupți. Dacă va câștiga, baronii nu vor fi oameni fără influență.

Luăm PDL, are doi baroni, doi președinți de CJ, iar Ponta dacă ar veni la Cotroceni ar veni cu ei cu tot, cu Mazăre, cu domnul de la Prahova.

Eu înțeleg prin perioada de tranziție, perioada până când statul român ajunge stat de drept, iar românii ajung să trăiască acceptabil de bine.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Eu zic că mai avem 5-10 ani, depinde cât de hotărât va fi viitorul președinte, majoritatea parlamentară de a întări statul de drept. Au adaptat reforma în învățământ la nevoile mafiilor din educație, nu aș vrea să adapteze justiția la nevoile mafiei din politică.

Nu am nicio emoție în privința dosarului NANA. Fiica mea nu a beneficiat de actul inițial de împroprietărire, a fost un cumpărător de bună credință de la al doilea sau al treilea proprietar. Credeți că dacă era ceva în neregulă care să vizeze familia Băsescu, credeți că s-ar fi oprit Comisia? Eu cred că făceau publice concluziile.

Un președinte, dincolo de a avea frate, are responsabilități față de țară. A doua zi după ce îmi termin mandatul, o să-l căinez, o să fiu fratele lui (n.r. – Mircea Băsescu), dar până pe 22 decembrie nu pot să fiu decât președintele lui.

Văd că unii au dat interpretări de politruci crizei din Ucraina. Noi avem a ne teme de irațional. Romaânia e în siguranță, atât timp cât toate statele acționează conform Dreptului Internațional.

Dacă mă întrebați acum un an dacă Moscova va agresa Ucraina, aș fi spus Ucraina e țară-frate, țară mare, cu 44 milioane de locuitori, are armament moștenit de la Rusia, dar iată că s-a întâmplat, pentru că a funcționat iraționalul, obiectivul unui lider al unei țări de talia Rusiei de a-și extinde teritoriul nejustificat, a inventat un drept.

Ca șef de stat spun că avem cele mai puternice garanții de securitate, dar avem proba că iraționalul poate funcționa.

Am văzut declarația oficialilor ruși că trebuie să crească nivelul de armament din Crimeea unde au 25.000 de militari, avioane de vânătoare, o flotă uriașă la Sevastopol și 108 guri de tun de calibrul peste 100. Pe aceste dotări vor să mărească nivelul de prezență.

Cookies