Traian Băsescu a respins propunerile pentru Ministerul Culturii și al Bugetului

de:
07 aug. 2014
0 Afișari
Traian Băsescu a respins propunerile pentru Ministerul Culturii și al Bugetului

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a respins propunerea ca Rozalia Biro să ocupe portofoliul Culturii şi propunerea lui Claudiu Manda la conducerea ministerului Bugetului.

Traian Băsescu a anunțat la începutul conferinței de presă că va vorbi despre două subiecte. Primul subiect este legat de propunerile premierului pentru Buget şi Cultură, iar cel de-al doilea este „un mic comentariu legat de acordul de colaborare instituţională”, a spus Băsescu.

Principalele declarații:

Propunerea legată de Biro, pentru Cultură: am respins propunerea cu menţiunea că e o propunere necorespunzătoare funcţiei.

Oricând în timpul mandatului meu premierul va propune pentru ministerul Dezvoltării sau Transporturilor, legate de experienţa în administraţie, nu voi ezita s-o numesc pe Biro, dar nu la Cultură, unde cunoaşterea deplină a limbii române este un lucru esenţial.

Propunerea legată de nominalizarea lui Manda la Buget am respins-o ca fiind necorespunzătoare. E bine să nu se mai revină pe alte portofolii în ceea ce-l priveşte pe Claudiu Manda.

Mergând la Acordul de colaborare instituţională, afirm în continuare că Ponta s-a grăbit anunţând denunţarea acordului pentru că el are importanţa lui chiar dacă nici eu nici el nu am respectat unul din punctele din Acord legat de modul de adresare.

Nu e o foaie de hârtie fără valoare. Este un document politic extrem de important pentru România.

Unii dintre cei care au discutat despre Acord căutau să vadă cine sunt garanţii, cine a cerut ca acordul să existe. Afirm că nimeni niciodată n-a îndrăznit să ceară premierului sau mie să avem un asemenea acord. Aş fi considerat-o şi eu şi premierul ca fiind un amestec nejustificat în treburile funcţionale ale unui Executiv în România.

Izvorul lui: mi-am dat seama de neîncrederea de care se bucura guvernul de la Bucureşti după alegeri, dar în urma tentativei de lovitură de stat din vara lui 2012, şi am preferat să generez un proiect de document pe care premierul l-a acceptat pentru a crea garanţii politice pentru a credibiliza Guvernul instalat cu un vot de aproape 70%. Chiar având acest procent în alegeri nicio cancelarie nu privea cu încredere Guvernul României. Forma a fost de natură să reducă suspiciunile cu privire la ce va face acest Guvern.

A fost o soluţie venită din experienţa acumulată. Mi-am dat seama că, fiind prezentat chiar de mine, va fi credibil. El a adus rezultatele scontate.

Mai fac o menţiune: în scrisoarea pe care premierul mi-a transmis-o ieri se citează lucruri pe care eu nu le-am spus. N-am spus că l-am păcălit. Cel care a pronunţat cuvântul a fost un ziaristul care a încercat să provoace un tip de discuţie. Răspunsul meu n-a fost suficient de tranşant, dar nu am utilizat expresia „păcălit”.

Nu l-am păcălit pentru că a fost un lucru foarte serios. Eu n-am reacţionat într-o linie mai clară. Dar n-am utilizat expresia, aşa cum şi-o asumă în scrisoare. Victor Ponta nu ezită să mintă, e stilul lui de a face politică, prin minciună.

Nu pot să nu reacţionez la invectivele pe care mi le-a adresat. Vă asigur că acesta este comportamtnul lui când e la distanţă: îmi vorbeşte foarte urât, mai ales când nu e singur. Trebuie să mai fie cu cineva când e curajos. În relaţia directă cu mine pare bine educat, excesiv de bine educat, către slugarnic. Am să-l ţin mai aproape. Cred că-l strică anturajul.

Voi face probele de care are nevoie pentru a-şi aduce aminte cum se poartă cu mine.

De ce nu e potrivită denuţarea: el nu e nimic altceva decât confirmarea că România îşi va menţine linia politică de până acum, care este agreată de toţi partenerii noştri. Când anunţi că denunţi un astfel de acord, toţi se vor întreba „Va face România acorduri cu China, cu Federația Rusă?”. Parteneriatul strategic pentru sec. XXI este cu Statele Unite. Cred că e greşită nenunţarea.

Un alt element este legat de securitatea României, care nu e în Constituție. De aceea nu trebuia denunțat Acordul.

Alt element: independenţa Justiţiei – undeva, în acest document, se vorbeşte că ne angajăm să nu atacăm hotărârile Justiţiei, să nu atacăm ANI, DNA, DIICOT, Parchetul General. Or, chiar zilele trecute, purtătorul de cuvânt al premierului, dnul Şova eticheta unele procese ca fiind politice. La asta vrea să folosească denunţarea acordului?

Aveam un document politic pe care toţi îl ştiau şi ştiau că ne propunem accelerarea proceselor de integrare. Prin denunţare, vedem ce o să fie.

N-aş vrea să omit că tot aici e înscris că obiectiv de interes naţional e absorbţia fondurilor europene. Văzând absorbţia catastrofală, probabil că denunţă şi pentru a ieşi din această obligaţie pe care o avea prin acodul de cooperare instituţională.

Premierul s-a pripit, îi recomand să mai rabde până pe 22 decembrie 2014 acest Acord pentru că-l ajută şi-l scuteşte de multe explicaţii şi să partenerilor noştri sentimentul de stabilitate în drumul european al României.

Fac un apel la premier să reanalizeze decizia pe care a luat-o. Eu pot să cred și faptul că fiind foarte cald ieri – poți deveni nervos. Premierul nu s-a uitat la emisiune și a mers pe preluările pe care le-au făcut televiziunile. În niciun caz nu-mi poate atribui formularea pe care mi-a atribuit-o în scrisoarea pe care mi-a trimis-o denunțând acordul.

Cookies