Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloș la Consiliul European a fost o mică fugă de răspundere

de:
07 dec. 2015
0 afișări
Traian Băsescu: Delegarea lui Cioloș la Consiliul European a fost o mică fugă de răspundere

Fostul şef de stat a detaliat, la B1 Tv, motivele pentru care consideră că această decizie luată de Klaus Iohannis a fost o greșeală.

Reducerea fondurilor alocate deplasărilor externe ale Președintelui arată „intenția de a delega premierului parte din deplasări. Delegarea lui Cioloș la Consiliul European din 18-19 decembrie a fost lucru fundamental greșit. La orice alt Consiliu (poți delega – n.r) numai la cel din decembrie nu dacă citești Constituția pentru că acest Consiliu e fundamental dedicat problematicii externe.

Eu anticipez că la acest Consiliu vor fi discuții aprinse pe tema Schengen, pe tema Ucraina, pe tema Siria, vor fi discuții pe tema BrExit-ului. Știți care e prima condiție (a Marii Britanii pentru a rămâne în UE – n.r)? Să poată limita accesul românilor pe piața muncii britanice și unul din elementele cu care amenință în plus e suportul social.

Numai dacă ești naiv nu știi că sunt pregătiți 500 000 de refugiați la repartizare. Când se discută Ucraina, problemă de securitate pentru România, cum să nu fii acolo, tu, titularul de problemă?

Eu nu am vrut să-l deleg pe Ponta că era compromis cu problema plagiatului și mi-a plăcut să-mi asum respectarea intereselor României. E greu să delegi o asemenea responsabilitate, inclusiv în probleme economice și, categoric, știam mai multe decât Ponta”, a spus Băsescu.

Delegarea lui Cioloș este o „chestiune de neasumare de răspundere. Consiliul de iarnă e dedicat problemelor externe. Când e pe agendă imigrația, Siria, Schengen, Ucraina nu aș lăsa pe nimeni reprezinte România. Când sunt lucruri atât de importante (delegarea n.r) e o mică fugă de răspundere”, a mai susținut fostul președinte.

„Acum ar trebui să anticipezi, să știi ce va vrea Marea Britanie, să vezi cât de serioasă e trănsnaia scoasă de premeirul olandez de a se forma un Schengen mai mic, să vezi cât de departe sunt dispuse să meargă Franța și Germania în a fi partenerii Rusiei, în raport cu SUA.

Va fi discuție în Consiliu legată de problema sanțiunilor pentru Rusia. Poziția României ar trebui să fie extrem de dură în favoarea menținerii sancțiunilor. (…) Aceste lucruri trebuie să le simți, să poți pune întrebările frontal, mai puțin frontal, să poți afla de la alte state ce intenții are Merkel”, a mai susținut fostul președinte.

Cookies