Traian Băsescu cere revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al Securității. Fostul primar general al Capitalei avea nume de cod „Petrov” (instanță)

18 aug. 2022
243 Afișari
Traian Băsescu cere revizuirea sentinței prin care a fost declarat colaborator al Securității. Fostul primar general al Capitalei avea nume de cod
Traian Basescu | Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Traian Băsescu, fost președinte al României și fost primar general al Capitalei, a depus o cerere  la Curtea de Apel București prin care solicită revizuirea sentinței de colaborator al Securității. Este o acțiune  deschisă în contencios administrativ şi fiscal, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru  21 octombrie.

Instanță: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă

În toamna anului 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS și a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

În iunie 2020, dosarul a ajuns la Curtea Supremă (ÎCCJ), Secţia de contencios administrativ, după ce fostul președinte al României a formulat recurs. În final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia primei instanțe. Sentința Curții Supreme, care spunea că Traian Băsescu a fost colaboratot al Securității, a fost pronunțată în primăvara acestui an, mai exact pe 23 martie 2022.

După sentința definitivă, Traian Băsescu și-a pierdut mai multe drepturi pe care le avea ca fost președinte, printre care dreptul de a locui într-o vilă de protocol din Primăverii, dar și paza SPP.

Instanță: Băsescu avea numele de cod „Petrov”

Decizia din martie a instanței supreme a venit după ce documentele depuse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Traian  Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

Potrivit CNSAS, de-a lungul colaborării sale cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini. Sunt denunțuri pe care Traian Băsescu le-a făcut și care reies din notele informative date în 05.05.1975.

 

Cookies