Traian Băsescu, fost președinte al României și fost primar general al Capitalei, a depus o cerere la Curtea de Apel București prin care solicită revizuirea sentinței de colaborator al Securității. Este o acțiune deschisă în contencios administrativ şi fiscal, iar termenul de judecată a fost stabilit pentru 21 octombrie.
În toamna anului 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS și a decis că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.
În iunie 2020, dosarul a ajuns la Curtea Supremă (ÎCCJ), Secţia de contencios administrativ, după ce fostul președinte al României a formulat recurs. În final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menținut decizia primei instanțe. Sentința Curții Supreme, care spunea că Traian Băsescu a fost colaboratot al Securității, a fost pronunțată în primăvara acestui an, mai exact pe 23 martie 2022.
După sentința definitivă, Traian Băsescu și-a pierdut mai multe drepturi pe care le avea ca fost președinte, printre care dreptul de a locui într-o vilă de protocol din Primăverii, dar și paza SPP.
Decizia din martie a instanței supreme a venit după ce documentele depuse de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.
Potrivit CNSAS, de-a lungul colaborării sale cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care denunţa colegi de facultate și de serviciu pentru presupuse ”activităţi potrivnice regimului totalitar comunist”, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini. Sunt denunțuri pe care Traian Băsescu le-a făcut și care reies din notele informative date în 05.05.1975.