Traian Băsescu a susţinut examenul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă

de:
16 aug. 2013
0 Afișari
Traian Băsescu a susţinut examenul de reconfirmare a brevetului de comandant de navă

Traian Băsescu şi-a revalidat, vineri, brevetul de comandant de navă. Şeful statului are brevet pentru orice navă mai mare de 3.000 tone, orice tonaj.

„Nu există examen la care să nu ai emoţii chiar şi după atâţia ani. Am o mică problemă şi ei ştiu: anul trecut a fost prima dată de când m-am dat jos de pe navă şi mi-a expirat brevetul de comandant de navă pentru că am fost ocupat cu suspendarea”, a declarat Băsescu înainte de intrarea în examen, citat de rtv.net.

Întrebat dacă este mai greu de condus o navă decât o ţară, Băsescu a dat un răspuns negativ. „Ţara este mai greu de condus. La bordul navei nu prea ai opoziţie”, a spus preşedintele.

Joi, Băsescu a mărturisit că a învăţat până dimineaţa pentru examenul pe care îl susţine astăzi. „Ar fi ruşinos să nu iau examenul. Face parte din sentimentul meu de siguranţă, ştiu că am o meserie foarte bună şi dacă vreţi este o invitaţie şi pentru alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie buni în meseria lor”, spunea şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a început cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea făcându-se la vila de protocol de la Neptun, informează Mediafax.

Potrivit directorului general al CERONAV, Ovidiu Cupşa, Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului, pe care le face la vila de protocol de la Neptun.

„Este într-un program de pregătire personală, începând de luni, instructorul desemnat să conducă programul deplasându-se la locaţia solicitată de cursant (vila de protocol de la Neptun – n.r.). Există o asemenea procedură”, a declarat Ovidiu Cupşa.

Ovidiu Cupşa a precizat că preşedintele a solicitat program personal de urgenţă pentru reconfirmare şi a achitat 2.300 de lei, faţă de tariful obişnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.

Directorul CERONAV a mai spus că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul preşedintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară şi efectuarea cursurilor IMO.

Potrivit lui Cupşa, cursul pe care îl urmează Traian Băsescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă are o durată totală de 40 de ore, iar din acesta face parte şi instruirea şi testarea pe un simulator de navigaţie pe care preşedintele va conduce o navă, în calitate de comandant, în condiţii determinate de programul de calculator. „Programul simulează diferite condiţii de navigaţie, spre exemplu intrarea într-un port sau trecerea printr-o strâmtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza întreaga simulare, iar rezultatul se va regăsi în notarea finală”, a spus Cupşa.

Cookies