Băsescu: România va susține, la summitul UE, înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei

de:
30 aug. 2014
0 Afișari
Băsescu: România va susține, la summitul UE, înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei

Ce a declarat Traian Băsescu:

– Sustinem trimiterea de tehnica militara necesara pentru a nu face din armata ucraineana carne de tun, penytru a da sansa reechilibrarii situatiei din estul Ucrainei Romania va sustine inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei in domeniile financiar bancar, energiei si transferului de tehnologie militara.

– Romania considera ca Federatia Rusa este responsabila pentru instabilitatea carea a fost introdusa in Ucraina prin sustinerea de catre Rusia a separatistilor. Federatia Rusa a abandonat dreptul international, pur si simplu afirma interesarul sau national si nu dreptul international, or pacea in Europa a fost garantata atata timp cat a fost respectat cu strictete dreptul international.

– Nu putem introduce in Europa conceptul interesului national atunci cand acesta se refera la sustinerea interesului national prin interventii militare impotriva altor state europene sau prin utilizarea fortei si destabilizarea altor state.

– Federatia Rusa a introdus acest concept al apararii interesului national prin mijloace militare, concept care afecteaza stabilitatea regionala si as spune ca, in acest moment, in actiunile Federatiei Ruse trebuie sa avem in vedere si elementul irational. Noi toti am judecat evolutiile internationale, cel putin in Europa, prin prisma edreptului international. Iata ca apar elemente de irationalitate, iar asta inseamna ca, daca discutam de securitate nationala, trebuie sa avem in vedere si elementul irational care poate functiona in abordarile Fed. Ruse.

– Romania trebuie sa sustina necesitatea in interiorul UE si la viitorul summit NATO consolidarii flancului estic al UE si al NATO.

–  Punctul de vedere cu care pleaca Romania la acest Consiliu este legat de realizarea unui echilibru. Daca functia de inalt reprezent pentru politica externa va fi atribuita unui vechi membru al UE, functia de presedinte al Consiliului European ar trebui acordata unui stat dintree noii membri, si nu ma refer la cei mai noi – Romania, Bulgaria, Croatia – dar sunt 10 state despre care inca se spune ca sunt noi, care au 10 ani de cand sunt in UE, unele dintre ele membre in zona euro, care nu au mecanisme de supraveghere in domeniul justitiei, ci sunt egale cu celelalte state membre. Si invers. Trebuie un echilibru.

– Nimeni nu va bloca lucrarile Consiliului pentru acest concept, dar am datoria sa incerc. Precizez ca nu se va discuta lista de comisari, ci doar inaltul reprezentant si presecdintele Consiliului European, aceasta fiind o afacere care o decide, conform Tratatului, presedintele Comisiei, dl Jean-Claude Juncker.

– Nu intentionez niciun fel de disputat, dar spre surprinderea mea am constat ca avem doua nominalizari, suntem unul dintre putinele state care a a acceptat aceasta rugamite a dl Juncker. Avem si o problema cu respectarea legislatiei interna – Legea 373.2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern privind afacerile europene. Are doua prevederi importante. Una prevede ca Guvernul va informa Parlamentul privind persoanele nominalizate sa reprezinte tara. Alta prevedere stipuleaza ca comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominalizata pentru functia de comisar european.

– Desi am aflat zilele trecute ca s-au facut 2 nominalizari, nu am vazut sa fie facuta nicio audiere. Nu ma deranjeaza ca am aflat de la Bruxelles ca s-au facut doua nominalizari. Mai este un element din tratat care spune ca statele membre isi desemneaza un candidat. Nu inteleg de ce am desemnat doi, dand posibilitatea ca pe seama Romaniei sa se faca reglari de tipul femei barbati in cadrul comisiei. Stiu ca sunt doua nominalizari, dar nu stiu care.

 

Cookies