TRAGEDIA AVIATICĂ SIUTGHIOL. Rudele pilotului şi copilotului morţi, AMENDATE

de:
29 dec. 2014
0 Afișari
TRAGEDIA AVIATICĂ SIUTGHIOL. Rudele pilotului şi copilotului morţi, AMENDATE

Funcţionarii Serviciului de Evidenţă a Persoanelor Constanţa au dat fiecărei familii câte o amendă de 50 de lei pentru declararea tardivă a deceselor pilotului şi copilotului care au murit, în 15 decembrie, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, de lângă Mamaia, scrie mediafax.ro.

Familia pilotului a explicat că certificatul a fost eliberat pe 16 decembrie, la ora 16.00, respectiv cu patru ore după închiderea programului la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, astfel că rudele au fost nevoite să se prezinte la ghişeul instituţiei a doua zi.

„Pe data de 15 decembrie s-a întâmplat tragedia, la ora 16.00, ei au fost scoşi din apă la miezul nopţii, fratele meu, iar colegul său, dimineaţă. Decesul s-a declarat atunci când s-au văzut cadavrele. A doua zi, pe 16 decembrie, la ora 15.00, am fost chemaţi la Spitalul Judeţean Constanţa pentru acel ceremonial. S-a mai întârziat un pic, iar pe la ora 16.00 ni s-au adus certificatele medico-legale, cel de autopsie împreună cu cel de îmbălsămare, pentru că fiecare familie urma să-şi transporte mortul acasă şi avea nevoie de aceste acte. Cele două hârtii ne-au parvenit după ora 16.00, pe 16 decembrie. Pentru că la Starea Civilă programul de primire documente este până în ora 12.00 şi depăşisem, asta pentru că nu fusese gata autopsia, nu a fost o autopsie obişnuită, ca în cazul unei persoane care moare în urma unui infarct, a fost una amănunţită – ne-am dus la Starea Civilă a doua zi, pe 17 decembrie. Era normal, pentru că mie certificatul medico-legal mi-a parvenit după ora 16.00, iar la ei era închis. Pe 17, ne-am dus la ora 10.00 la Starea Civilă. Am mers împreună cu procurorul care a reprezentat familia celuilalt pilot şi care ne-a însoţit şi pentru a le spune funcţionarilor de la Starea Civilă că în cele două cazuri nu pot fi aduse buletinele de identitate, întrucât sunt reţinute în cazul unei anchete. Ne-au amendat pentru că au spus că au trecut 48 de ore de la deces. Procurorul a insistat, le-a explicat, însă nu s-a schimbat nimic”, a declarat pentru MEDIAFAX Marilena Nedelcu, sora pilotului comandor Petre Cătuneanu.

Ea a adăugat că nu va contesta amenda, pe care, de altfel, a plătit-o pe loc, înjumătăţindu-se astfel valoarea sancţiunii, însă a spus că este revoltătoare atitudinea funcţionarilor care nu au fost interesaţi nici măcar de explicaţiile unui procuror.

„Nu mă interesează suma cu care am fost amendaţi, atitudinea lor este revoltătoare, e vorba despre absurdul situaţiei. Nu vreau să ne certăm, pentru că oricum faptul este consumat, însă atitudinea lor lasă de dorit. Nu vom contesta nimic, ajungi la un absurd al situaţiei şi al discuţiei încât nu-ţi mai doreşti decât să plăteşti, să-şi iei actul, să pleci şi să-ţi îngropi mortul”, a mai spus Marilena Nedelcu.

Pe de altă parte, directoarea Serviciului de Evidenţă a Persoanei şi Stare Civilă din Constanţa, Rodica Crăciun, consideră că s-a procedat corect, conform legii, care prevede aplicarea unei sancţiuni de 50 de lei în cazul depăşirii termenului.

Ea a spus că această situaţie s-a înregistrat în cazul a trei dintre cele patru decese, numai familia doctoriţei Laura Vizireanu prezentându-se în data de 16 pentru a declara decesul acesteia.

„Amenda de 50 de lei s-a plătit pe loc, astfel că s-a achitat numai jumătate din sumă – 25 de lei, la care s-au adăugat patru lei, alte taxe de stare civilă şi alţi 23 de lei, taxa de urgenţă, pentru ca cerificatul să fie eliberat în aceeaşi zi. În total, au fost plătiţi câte 52 de lei. Dacă familiile sunt nemulţumite, există cale de atac, în contencios administrativ, şi se poate decide în instanţă dacă Starea Civilă are vreo vină pentru că a aplicat legea”, a mai spus Rodica Crăciun.

În 15 decembrie, un elicopter SMURD care se întorcea din misiune s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, din judeţul Constanţa, toate cele patru persoane aflate la bord – medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani) – pierzându-şi viaţa. Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Cookies