ARHIVA B365

Trafic restricționat de 1 IUNIE în București din cauza PROTESTULUI sindicaliştilor din învăţământ

Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, între orele 11,00 — 12,30, va avea loc mitingul în Piața Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea bd. Aviatorilor — Parcul Kiseleff — Calea Victoriei — prelungirea bd. Iancu de Hunedoara.

De asemenea, între orele 12,30 — 14,00, se va desfășura marșul pe traseul Piața Victoriei — str. Buzești — str. Berzei — str. Știrbei Vodă — Splaiul Independenței — str. Constantin Noica — șos. Cotroceni — bd. Iuliu Maniu — Complex Politehnică.

Pentru buna desfășurare a manifestației, începând cu ora 9,00, se va restricționa traficul rutier pe șos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei.

Circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului, între bd. Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv bd. Lascăr Catargiu.

Se va restricționa traficul pe sensul de circulație din Piața Victoriei, relația str. Buzești — bd. Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către bd. Lascăr Catargiu (restricția se va menține până la finalizarea activității). Pe str. Paris traficul va fi direcționat doar către bd. Aviatorilor, iar pe breteaua Iancu de Hunedoara — doar către bd. Aviatorilor.

Începând cu ora 12,30 se va restricționa gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare a marșului, precum și pe străzile care acced în acestea.

Polițiștii recomandă următoarele rute alternative: Piața Presei Libere — bd. Kiseleff — Piața Arcul de Triumf — Piața Charles de Gaulle — Calea Dorobanților — șos. Ștefan cel Mare; Piața Presei Libere — Piața Montreal — bd. Mărăști — bd. Ion Mihalache — Piața Victoriei.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă și să respecte semnalele agenților de poliție rutieră și ale poliției locale, precum și să folosească rutele ocolitoare. Pietonii sunt rugați să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate și semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare și să nu staționeze pe partea carosabilă.

Sindicaliştii din educaţie ies miercuri, 1 iunie, în stradă. Aproximativ 15.000 de oameni sunt aşteptaţi la marşul de protest din Capitală, sindicaliştii fiind nemulţumiţi, în principal, de sistemul de salarizare din învăţământ. Executivul propunea, prin ordonanţa de  urgenţă referitoare la corecţiile salariale, o creştere de 207 lei la salariul brut al unui profesor de gradul I şi o creştere de 154 de lei pentru un învăţător.

Aproximativ 15.000 de sindicalişti din învăţământ, alături de reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor, sunt aşteptaţi, miercuri, la un marş de protest în Capitală, prin care solicită Guvernului legi de salarizare echitabilă, informează, marţi, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La acţiunea de protest vor participa reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ‘SPIRU HARET’, ai Federaţiei Naţionale Sindicale ‘ALMA MATER’, ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Potrivit sindicaliştilor, protestul este generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ dar şi de alte nemulţumiri.

Protestatarii solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie.

‘Aceasta ar permite creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ’, se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button