Trafic de țesuturi umane la o clinică din București. Procurorii au făcut descinderi la fața locului

26 aug. 2022
1251 afișări
Trafic de țesuturi umane la o clinică din București. Procurorii au făcut descinderi la fața locului
Trafic de țesuturi umane la o clinică din București. Procurorii au făcut descinderi la fața locului

O clinică medicală privată din București este suspectată de către procurori că a făcut trafic cu țesuturi umane. În data de 25 august 2022, au fost făcute descinderi la la fața locului.

Trafic de țesuturi umane la o clinică din București

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 suspectează administratorul unei clinici medicale private din București, că în perioada 2019-2021 ar fi introdus în România țesuturi de origine umană. Acestea au fost introduse la diferite intervale de timp.

Anumite surse din anchetă, au relatat pentru Antena 3, că ar fi vorba despre cornee. Aceasta ar fi fost aduse din Italia și utilizate pentru diferite transplanturi. Cu toate astea, respectiva clinică nu avea o autorizație specială emisă de către Agenția Națională de Transplant.

Aceleași surse au transmis că în cei doi ani au fost executate circa 300 de transplanturi frauduloase. Prețul unui astfel de transplant ajungea până la 6.000 de euro.

Administratorul a fost informat despre calitatea oficială de suspect în cauză

În cursul zilei de joi, 25 august 2022 a fost pus în executare un mandat de percheziție la respectiva clinică. Procurorii, care au beneficiat de ajutorul polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, serviciul de Investigații Criminale, au ridicat de aici diferite documente.

De asemenea, administratorului i-a fost adusă la cunoștință calitatea oficială de suspect pe care o are în această cauză.

Radu Călin, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, a declarat următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au dispus, la data de 22 august, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană juridică și mai multe persoane fizice pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de introducere pe teritoriul țării de organe, țesuturi ori celule de origine umană, fără a deține autorizația de la Agenția Națională de Transplant.

În cuprinsul Ordonanței s-a reținut că în perioada 2019-2021, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, o clinică medicală și administratorul acesteia au introdus pe teritoriul țării țesuturi umane, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără a deține autorizație specială de la Agenția Națională de Transplant.

La acest moment, clinica încă funcționează, ia nici unul dintre pacienții acesteia nu a depus o plângere oficială.

Ministerul Sănătății a transmis următorul mesaj prin intermediul unui comunicat de presă:

Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București privind dispunerea urmăririi penale față de o persoană fizică și o persoană juridică pentru săvârșirea infracțiunii de introducere sau scoatere din țară de organe, țesuturi sau celule de origine umană fără autorizație emisă de Agenția Națională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări: Agenția Națională de Transplant și-a îndeplinit sarcinile conform atribuțiilor și competențelor sale legale, acționând instituțional. Fiind o anchetă în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații/

Cookies