Tradițiile și cultura japoneză, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

de:
16 oct. 2016
0 Afișari
Tradițiile și cultura japoneză, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, cu sprijinul Primăriei Municipiului București și Asociației Pro Valores, a organizat în cadrul primei ediții a evenimentului „Culturile Lumii” „o călătorie” în Japonia, care a cuprins lecții și demonstrații de origami, basme și legende japoneze, un recital de haiku, ceremonia ceaiului și incursiuni în arta aranjării florilor — ikebana.

Cei mai mici dintre vizitatorii Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia au învățat să facă iepurași din hârtie în cadrul atelierului de origami coordonat de instructorul Corina Bratu. Pentru unii dintre ei a fost puțin mai simplu să îndoaie hârtia și să modeleze din ea iepurași, dar pentru alții s-a dovedit o muncă extrem de migăloasă. După ce au luat lecții de origami, copiii au participat la un concurs în urma căruia cei mai frumoși iepurași au fost premiați cu dulciuri și cărți.

Premiile au fost acordate de ambasadorul Japoniei la București, Kisaburo Ishii, care a asistat și la ceremonia ceaiului, dar și la recitalul de haiku, susținut de actrița Andreea Stafie. Organizatorii au explicat că haiku este cel mai popular gen de poezie din Japonia, un gen de poezie fixă, alcătuită din 17 silabe. Aceste poezii trebuie să conțină cel puțin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul în care ele au fost scrise și, de obicei, subiectele se referă la natură, plante, flori, insecte.

Ceremonia ceaiului a fost oficiată de Nojiri Michiko Sensei, o maestră de ceai ce activează la Roma. Aceasta a explicat că ceremonia ceaiului este foarte importantă în Japonia pentru că are ca scop să le ofere oaspeților un ceai bun care poate fi făcut numai „cu inima liniștită”. Maestra ceaiului a arătat că în Japonia gazdele nu comunică prea mult cu musafirii atunci când aceștia vin la ceai, ele concentrându-se pe ceremonie, care este un semn de „respect, puritate și seninătate”.

Cookies