Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce să faci ca să îți visezi alesul și să ai noroc tot anul

05 ian. 2022
1027 Afișari
Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce să faci ca să îți visezi alesul și să ai noroc tot anul
Tradiții și superstiții de Bobotează. Ce să faci ca să îți visezi alesul și să ai noroc tot anul

În cultura românească există tradiții, obiceiuri și superstiții pentru orice sărbătoare. Așa că, bineînțeles, avem câteva și pentru ziua de Bobotează. Pentru cele ce doresc să-și viseze alesul, să nu uitați să luați busuioc de la preot când vine să binecuvânteze casa.

Boboteaza este o sărbătoare plină de tradiții și de superstiții. Iată tot ce trebuie să faci ca să ai un an plin de noroc și de belșug sau ca să îți visezi alesul.

Ce reprezintă Boboteaza

Această sărbătoare face parte din suita celor 12 sărbători creștine importante. Boboteaza mai este cunoscută și sub numele de „Arătarea Domnului”, „Dumnezeiasca Arătare” sau „Epifania”. Ultima denumire provine din greacă și înseamnă descoperire, arătare sau revelare. Aceasta este ziua în care în mod public Mântuitorul s-a botezat, iar pentru creștini simbolizează înnoirea, purificarea.

Boboteaza, după cum arată Calendarul Ortodox, se sărbătorește în data de 6 ianuarie și este urmată de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, aceastea punând capăt sărbătorilor de iarnă. În trecut, Nașterea Domnului era sărbătorită în aceeași zi cu Boboteaza. Ajunul acesteia, este zi de post negru iar preoții merg în casele oamenilor și stropesc cu apă sfințită pentru a aduce binecuvântarea Sfintei Treimi.

În data de 6 ianuarie catolicii sărbătoresc Epifania. Aceasta simbolizează momentul în care regii magi au fost anunțați de nașterea lui Hristos. Ei au venit să vadă pruncul Sfânt și i-au adus în dar aur, smirnă și tămâie.

Tradiții și superstiții de Bobotează

Tradiții

Una din cele mai interesante tradiții de Bobotează este cea a bărbaților ce se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot din apă. Se spune că cel ce găsește primul crucea și o aduce la mal, va avea un an plin de noroc și de belșug.

Iordanitul este o tradiție mai veche ce se practica în satele din nordul țării. Femeile se strângeau la cineva acasă, iar fiecare aducea mâncare și băutură. După ce dansau și petreceau toată noaptea, ieșeau pe strazi și luau pe sus bărbații ce le ieșeau în cale. Acestea îi duceau la lac sau la fântână și îi amenințau că îi aruncă în apă. Pentru a se scăpa, bărbații, trebuiau să le dea ceva la schimb femeilor, în general moneda de schimb era vinul.

O altă tradiție de Bobotează populară în rândul fetelor, este aceea de a pune busuioc sub pernă pentru a-și visa sortitul. În unele zone ale țării, pentru a visa bărbatul cu care se vor mărita, fetele trebuie să mănânce înainte de culcare o turtă foarte sărată facută de ele și frământată doar cu 9 degete. Ele se pun la somn cu busuiocul sub pernă și fără să bea nimic, iar cel ce le aduce apă în vis este alesul. Acest ritual se face în ajunul Bobotezei, adică în noaptea de 5 spre 6 ianuarie.

Superstiții

Cele mai populare superstiții sunt cele legate de vreme. Exită mai multe interpretări ale vremii din această zi, astfel că:

  • Se zice că dacă în Ajunul Bobotezei este brumă, anul va aduce multe poame.
  • Dacă îți picură din streașina casei, atunci vara va fi una ploiasă.
  • Dacă zăpada scărțâie sub picioarele preotului atunci când vine cu Iordanul, vei avea parte de un an bogat.

Cei ce cred în superstiții și farmece, spun că ziua de Bobotează este cea în care se leagă și dezleagă farmecele și că tot atunci se fac și prezicerile despre anul ce tocmai a început.

Cookies