ȘTIRI

Tradiţii şi obiceiuri pentru 25 mai- A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul

TRADIŢII DE A TREIA AFLARE A CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Moastele Sfantului Prooroc au o istorie zbuciumata, acestea fiind pierdute si regasite de 3 ori. In calendarul ortodox sunt randuite astfel trei „Aflari” ale capului sfantului, care sunt praznuite in acest fel: „Intaia si a doua Aflare”- 24 februarie iar pe 25 mai se sarbatoreste a treia „Aflare” a Capului Sfantului Ioan.

A treia aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 25 mai. Conform crestinortodox.ro, Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.

Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.

TRADIŢII DE A TREIA AFLARE A CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a dat ucenicilor decat trupul sfantului, care a fost ingropat in Sevastia. Capul a fost ingropat de Irodiada in curtea sa, la mare adancime.

Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.

Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap. Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah luandu-si numele de Inochentie. Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaste, apoi le-a ingropat la loc acolo unde le-a gasit.

TRADIŢII DE A TREIA AFLARE A CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, in Siria, la un olar. In anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a asezat in biserica din aceasta cetate. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.

In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.

TRADIŢII DE A TREIA AFLARE A CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL

A treia “Aflare”- Dupa ceva timp, pestera in care traia Eustatie a fost locuita de mai multi calugari, care au construit in apropiere si o manastire. In timpul unei slujbe, unul dintre calugari a vazut in apropierea orasului Emesa un foc imens, astfel desoperindu-se pentru a 3-a oara capul Sfantului care a fost asezat la loc de cinste in biserica cetatii Emesa din Siria.
 
In ziua aceasta este bine, pentru sanatate sa nu se consume fructe rotunde cum ar fi prunele, merele, perele si nici capatani de usturoi deoarece au forma rotunda asemenea capului.
 
De asemenea, nu se mananca nici rosii sau orice fruct de culoare rosie si nu se bea vin rosu pentru ca aceste alimente amintesc de sangele varsat de catre Proorocul Ioan in timpul decapitarii sale.
 
Tot in aceasta zi se sfintesc la biseric mere, pere, struguri si castraveti si se impart acestea oamenilor saraci, in amintirea rudelor decedate.
 

Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button