ȘTIRI

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: Ce să faci în VINEREA MARE, VINEREA din SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: Ultima vineri din POSTUL MARE este numita Vinerea Pastilor, VINEREA PATIMILOR, VINEREA NEAGRA, VINEREA SEACA sau VINEREA MARE. Conform traditiei crestine, este, ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pactului stramosesc. Din aceasta cauza, VINEREA MARE este zi de post negru.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: In VINEREA MARE este interzis a se face copturi. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: In VINEREA MARE, dimineata, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare crezand ca, in felul acesta, vor fi sanatosi pe tot parcursul anului. Seara, insa, intreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserica pentru a participa la slujba de scoatere a aerului si pentru a trece pe sub acesta. in scopuri terapeutice.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica.

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE:  Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumanari si-si jelesc mortii. La sfarsitul slujbei, era obiceiul ca preotul sa imparta florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE:  Lumea, in trecut, pleca acasa cu lumanarile aprinse pe drum, ca sa afle si mortii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori si intrand, se inchinau, faceau cate o cruce cu lumanarea aprinsa in cei patru pereti sau doar la grinda de la intrare si pastrau lumanarea pentru vremuri de primejdie.

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: In popor, se crede ca, daca ploua in VINEREA MARE, anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul.

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: Femeile nu coc paine sau altceva, sa nu arda mainile Maicii Domnului; nu cos, ca sa nu orbeasca; nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: De VINEREA MARE, se afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi. Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE: In VINEREA MARE, in traditia populara, sunt interzise mancarurile la cuptor, iar dimineata, chiar inainte de rasaritul soarelui, se zice ca e bine sa alergam desculti prin roua sau ape curgatoare pentru a fi sanatosi tot anul.

TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)

TRADIŢII şi OBICEIURI de VINEREA MARE:  Un copil nascut in Vinerea Mare si botezat in prima sambata de dupa Paste, este inzestrat cu darul de vindecator.

SUPERSTIŢII de VINEREA MARE: Nu e bine ca pescarii nu isi intind plasele in VINEREA MARE.

SUPERSTIŢII de VINEREA MARE: Daca te tunzi in VINEREA MARE, nu vei mai suferi de dureri de cap sau de dinti vreme de un an.
 
TRADITII SI OBICEIURI DE SAPTAMANA MARE (SAPTAMANA PATIMILOR)
 
SUPERSTIŢII de VINEREA MARE: Ouale culese din cuibare in VINEREA MARE nu se strica niciodata.

SUPERSTIŢII de VINEREA MARE: In aceasta zi nu este recomandat nici sa semeni, nici sa infingi vreun fier in pamant, fie el plug, sapa sau harlet.

SUPERSTIŢII de VINEREA MARE: De VINEREA MARE este oprit a se face vreo varsare de sange (a se taia vreun animal) si se interzice lucrul cu ciocanul, cuiele ori lemnul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button