Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie

04 dec. 2021
726 Afișari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie, dar mai întâi aflați de la noi ce tradiții și obiceiuri este bine să respectați în ajun de Moș Nicolae.

Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie

Moș Nicolae obișnuiește să lase nuielușe în ghetuțele copiilor care nu au fost cuminți
Moș Nicolae obișnuiește să lase nuielușe în ghetuțele copiilor care nu au fost cuminți

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai importanți sfinți pe care îi are tradiția ortodoxă, dar el se regăsește și în lumea occidentală. Pe data de 6 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae și tot el este cel care le lasă atât celor mici, cât și celor mari, cadouri în ghetuțe (doar pentru cei cuminți), după ce încălțămintea a fost lustruită temeinic.

Te-ar mai putea interesa și: Felicia Filip cântă la Târgul de Crăciun București. Se anunță o seară specială de Moș Nicolae în Piața Constituției

După Moș Nicolae mai vine doar Moș Crăciun, care este considerat și mai darnic cu cei cuminți. Celor mici le este teamă de Moș Nicolae, deoarece sfântul obișnuiește să-i dojenească pe copilașii care au fost neascultători. Iar în loc să primească cadouri, cei mici ajung să primească în ghetuțe o nuielușă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară, potrivit credinței populare. Oamenii obișnuiesc să spună că el păzește soarele. Vă întrebați de ce? Pentru că soarele vrea să se strecoare pe lângă Sf. Nicolae pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa omenirea fără căldură și fără lumină.

În unele regiuni ale României, în ziua în care se sărbătorește Sfântul Nicolae, oamenii aduc în locuințe crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Revelion. Dacă crenguțele înfloresc până de Anul Nou, înseamnă că anul următor va fi unul roditor și plin de satisfacții.

În alte zone ale țării, fetele se adună în ajunul sărbătorii de Sf. Nicolae pentru a pregăti plăcinte, iar seara, la ora 21:00, flăcăii intră peste ele în casă și astfel începe petrecerea.

În zonele rurale, feciorii se organizează în cete în ziua de Sfântul Nicolae și își aleg gazda, implicit casa în care vor face repetițiile pentru colinda de Crăciun, dar și cea de de Anul Nou.

Se știe că pentru Moș Nicolae este suficient să privească prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau neascultător.

Cookies