Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. Ce trebuie sa faci AZI ca să fii vesel tot anul

07 ian. 2022
1460 Afișari
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. Ce trebuie sa faci AZI ca să fii vesel tot anul
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. Ce trebuie sa faci AZI ca să fii vesel tot anul

În calendarul ortodox, la data de 7 ianuarie, este Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul sau, cum este cunoscut de mai mulți români, Sfântul Ion. Ce tradiții și obiceiuri este bine să respecți.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion. Ce trebuie sa faci AZI ca să fii vesel tot anul. În această zi este sărbătorit Sfântul Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în râul Iordanului. Ce este bine să faci astăzi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ion

Sfântul Ion este sărbătorit an de an în a doua zi după Bobotează, în calendarul ortodox. Este ziua în care Ioan Botezătorul l-a botezat pe Hristos. Cu această ocazie, Iisus Hristos s-a făcut cunoscut tuturor oamenilor, la vârsta de 30 de ani, vârstă a maturității (considerată de evrei).

Tot la data de 7 ianuarie se sărbătorește Crăciunul pe rit vechi. Există un decalaj de 13 zile pentru calendarul iulian sau cel pe stil vechi, față de calendarul ortodox.

În ziua de Sfântul Ion, cunoscută în mod popular și sub numele de „Sânt Ion”, se încheie Sărbătorile de iarnă, deschise la 6 decembrie, de Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea mai este cunoscută de români și sub numele de „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” sau sub numele de „Înaintemergătorul Domnului”.

Ce trebuie sa faci AZI ca să fii vesel tot anul

Este bine ca în dimineața zilei de Sfântul Ion, fiecare persoană să se stropească cu agheasmă nouă, astfel va fi ferit de boli în anul ce tocmai a început.

Potrivit tradiției din popor, bătrânii spun că după ziua de Sfântul Ioan Botezătorul se botează gerul. Mai exact, se domolește frigul, iar temperaturile încep să crească.

De Sfântul Ion se știe că este ocrotitorul copiilor. Cei care respectă sărbătoarea își doresc să aibă prunci sănătoși.

Ziua bucuriei. Această zi este considerată ca fiind una a bucuriei, iar cine va fi trist astăzi, așa va fi tot anul.

Oamenii care serbează ziua de Sfântul Ioan Botezătorul speră ca Dumnezeu să le ferească casele de foc, iar animalele să fie ferite de fiarele sălbatice.

În anumite zone ale țării are loc „Iordanitul femeilor”. Aceasta este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Nevestele se adună la o gazdă, iar fiecare aduce mâncare și băutură și petrec până dimineață. Ele spun că „se iordănesc”.

Potrivit calendarului ortodox, Sfântul Ioan Botezatorul este sărbătorit de 3 ori pe an: 24 iunie, 7 ianuarie și 29 august.

Peste două milioane de persoane își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan. La mulți ani!

Cookies