Tradiţii şi Obiceiuri de SFÂNTUL GHEORGHE, 23 aprilie: Cum se face „focul viu” de SFÂNTUL GHEORGHE

de:
22 apr. 2015
10 Afișari
Tradiţii şi Obiceiuri de SFÂNTUL GHEORGHE, 23 aprilie: Cum se face

SFÂNTUL GHEORGHE, 23 APRILIE: Tradiţii şi Obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

SFANTUL GHEORGHE este unul dintre cei mai venerati sfinti din calendarul ortodox, sarbatorit in fiecare an pe 23 aprilie. In traditia populara, SFANTUL GHEORGHE este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector al naturii inverzite, al vitelor si al oilor.

In dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, capul familiei, intotdeauna un barbat, asaza la stalpii portilor si ai caselor, la ferestrele si usile caselor si grajdurilor, in gradini si pe mormintele din cimitire ramuri verzi. Astfel, se credea ca oamenii, vitele si semanaturile erau protejate de fortele malefice.

Ramurile verzi erau pastrate peste an pentru a fi folosite drept leacuri impotriva bolilor. Ele erau puse si in hrana animalelor, in credinta ca acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.

SFÂNTUL GHEORGHE, 23 APRILIE: Tradiţii şi Obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Totodată, la miezul nopţii, tradiţional este FOCUL VIU DE SÂN GHEORGHE. Acest obicei încă se mai practică de ciobani, conform volumului Tradiţii şi Obiceiuri ROmâneşti, coordonat de editura Flacăra. 

Cel care practica ritualul se dezbrăca, având grijă să nu păstreze asupra sa niciun obiect metalic, nici măcar un inel. Apoi ieşea din casă şi, într-un loc ferit de priviri străine, aprindea un foc de vreascuri. Scânteia pentru acest foc se făcea frecând două lemne uscate. Dacă se aprindeau, focul, denumit viu, se aducea în vatra casei şi se păstra cu mare grijă tot anul, mai ales la candelă, deoarece se credea că acest foc apără casa de agresiunile oculte.

In ajunul zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele de maritat credeau ca isi pot vedea ursitul daca priveau, in aceasta noapte, intr-o cofa plina cu apa.

SFÂNTUL GHEORGHE, 23 APRILIE: Tradiţii şi Obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Exista si obiceiul ca in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele sa puna in mijlocul drumului brazde verzi, impodobite cu coronite, pentru a observa care fecior va calca peste ele. Daca flacaii ce le erau dragi nu calcau pe coronite, fetele credeau ca in acel an se vor casatori. Brazdele si coronitele erau pastrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu in ameliorarea diferitelor boli.

Tot in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, fetele mergeau pe furis in padure pentru a culege matraguna si navalnic. Aceste plante erau puse in pod sau sub streasina, in credinta ca ele le vor aduce petitori bogati, informează  crestinortodox.ro.

SFÂNTUL GHEORGHE, 23 APRILIE: Tradiţii şi Obiceiuri de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie

Flacaii cautau in dimineata zilei de SFANTUL GHEORGHE, iarba fiarelor, planta miraculoasa ce putea sa sfarame lacatele. In ajunul sarbatorii, tinerii mergeau intr-o dumbrava cu o cofa cu apa neinceputa. Vasul era ascuns intr-un loc doar de el stiut. La rasaritul soarelui fiecare privea in cofa cu apa. Daca in vas se afla un fir de iarba, credeau ca se vor casatori cu fata iubita. Dimpotriva, daca in apa se afla o floare uscata, era semn ca tanarul nu se va insura in acel an, iar daca gaseau pamant, se credea ca feciorul va muri in curand.

Femeile casatorite mergeau in padure de SFANTUL GHEORGHE si culegeau plante doar de ele stiute (mulgatoare, untul vacii), pe care le adaugau in hrana animalelor, in credinta ca vacile vor da mult lapte si de buna calitate.

Nimeni nu avea voie sa doarma in ziua de SFANTUL GHEORGHE deoarece se credea ca acel care incalca interdictia, avea sa fie somnoros intregul an.

Urzicatul era un alt obicei practicat de SFANTUL GHEORGHE. Exista convingerea ca prin urzicat ei vor fi mai ageri, mai harnici si mai sanatosi de-a lungul intregii veri care urma sa inceapa.

Dintre toate obiceiurile enumerate, in comunitatile satesti contemporane se mai pastreaza doar obiceiul impodobirii stalpilor de la poarta cu ramuri verzi, in ziua de SFANTUL GHEORGHE.

Cookies