ȘTIRI

Tradiţii şi Obiceiuri de SFÂNTUL ELISEI (ELISEIUL GRÂULUI), de pe 14 iunie

TRADITII SI SUPERSTITII DE SFÂNTUL ELISEI (ELISEIUL GRÂULUI):

Pe 14 iunie este comemorat Sfantul Prooroc Elisei, zi denumită popular ELISEIUL GRÂULUI.

In traditia populara romaneasca, pe 14 iunie nu se muncea pentru ca nu cumva SFÂNTUL ELISEI sa ii trazneasca pe oameni sau sa porneasca vantul, informează traditii.ro. Se spune că, în această zi, graul infloreste, scuturandu-i floarea si lasandu-l fara rod. Aceasta zi era respectata pentru paza graului, rodul campului, impotriva grindinei, ciumei, bolilor, pagubitorilor ursi si lupi, contra muscaturii de sarpe, orbirii si pentru ca vitele sa nu se nasca cu picioarele strambe.

TRADITII SI SUPERSTITII DE SFÂNTUL ELISEI (ELISEIUL GRÂULUI):

• Cine nu tine tine aceasta sarbatoare, va secera graul cu spicul sec
• Sarbatoarea se tine si pentru paza de albine
• In aceasta zi se lucreaza numai pana la amiaza.
• Graul celor care nu serbeaza aceasta zi face boabe mici.
• Se serbeaza pentru rodul graului, pentru paza campului impotriva grindinei.
• Despre momul care lucreaza in aceasta zi se spune ca, a doua zi, va cadea piatra numai pe gradina lui.
• Oamenii nu lucreaza de frica trasnetului.
• Se tine pentru grau ca sa nu faca taciune.

CINE A FOST SFÂNTUL ELISEI:

Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor, informează crestinortodox.ro. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc. Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el. Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample. A murit in jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormantat in Samaria, la Sevastopoli.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button