ȘTIRI

TRADIȚII ȘI OBICEIURI de SĂRBĂTOAREA DINȚILOR (11 aprilie): Sfântul care te scapă de dureri de dinți

Exista zile in calendarul popular care nu mai figureaza astazi pe nici un calendar, dar care sunt inca vii in amintirea batranilor din satele romanesti.  SĂRBĂTOAREA DINȚILOR, de pe 11 APRILIE, este una dintre ele.

SĂRBĂTOAREA DINȚILOR, 11 APRILIE: Conform tradiției populare, pe 11 aprilie este sărbătorit SFANTUL ANTIPA, cel care vindecă durerile de dinți și măsele. SFANTUL ANTIPA s-a rugat pentru cei care ii vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, de durerea dinților, precum și pentru lăsarea păcatelor.

SFÂNTUL ANTIPA a trăit în zilele împăratului Domiţian, într-o vreme cu sfinţii apostoli, de care a şi fost hirotonit episcop al Bisericii Pergamului Asiei, când  Evanghelistul Ioan era izgonit la Patmos, precum scrie şi în epistola sa, numindu-l pe acesta preot credincios şi mucenic.

SĂRBĂTOAREA DINȚILOR, 11 APRILIE

SFÂNTUL ANTIPA, fiind foarte bătrân, păstorea şi ocârmuia turma lui Hristos cu toată pioasa petrecere; pentru aceea a şi fost prins de cei care se inchinau la idoli. 

Guvernatorul a încercat să-l facă pe SFÂNTUL ANTIPA să se lepede de Hristos, zicând că lucrurile cele mai vechi sunt mai cinstite; iar cele noi şi de curând ivite sunt mai necinstite, şi cum, legea păgânilor este veche, iar credinţa creştinilor s-a început în urmă, e gresita.

SĂRBĂTOAREA DINȚILOR, 11 APRILIE

La acestea, SFÂNTUL ANTIPA a răspuns împotrivă, aducând ca exemplu istoria lui Cain, care are atât de mare vechime şi, totuşi, nu se cuvine a fi urmată de către credincioşi.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button