ȘTIRI

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce trebuie să faci în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ, DUPĂ PAŞTI

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce trebuie să faci în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ:  În popor există credinţa că, o dată cu Învierea Domnului Isus Christos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în prinsoarea iadului de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ:  În Bihor, Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. „În popor se spune că cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti – numită Săptămâna Luminată merge direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-a comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: De asemenea, în unele zone din Bihor se spune că cel care se naşte în această săptămână va fi un om norocos”, a spus Crăciun Parasca, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor, pentru RomaniaLibera.ro.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: În Bihor, există credinţa că o dată cu sărbătoarea Învierii se deschid mormintele şi spiritele morţilor părăsesc cimitirele pentru a petrece sărbătorile împreună cu cei vii. De aici şi alte obiceiuri: aprinderea focurilor pentru morţi, dar şi pentru vii, pe dealuri sau în preajma bisericilor, unde se află şi cimitirele. „În Bihor, focurile imită şi soarele, ele reproduc căldura soarelui”, afirmă Crăciun Parasca.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Potrivit consilierului, acest obicei al aprinderii focului este întâlnit în localităţile Vaşcău, Săliştea de Vaşcău, Câmpeni şi alte localităţi din sudul judeţului Bihor.
Focul are un rol apotropaic, adică de îndepărtare a spiritelor malefice.

 

O altă tradiţie spune că spiritele morţilor vin să se încălzească la aceste focuri.

Lunea din SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ poarta numele de Lunea Alba. Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu agheazma si sa dai de baut la rude.

Martea din SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ poarta numele de Martea Alba si este impusa drept zi nelucratoare. Nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ:  În a doua zi din Săptămâna Luminată, pe valea superioară şi inferioară a Crişului Negru, există un ritual numit Jocul Lioarelor. „Fetele cu vârste adolescentine se prind surate. Ele îşi fac un jurământ că se vor ajuta în timpul vieţii una pe alta. E un soi de legare a unor prietenii pe viaţă”, a explicat Crăciun Parasca.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ:  „Însurăţirea fetelor se regăseşte şi în jocul de copii numit dorul Mărioarelor şi surioarelor, răspândit în mai multe zone din Bihor. Jocul Lioarelor are mai multe denumiri în zona Beiuşului. Este vorba de un dans ritual legat de cultul morţilor”, a mai spus Crăciun Parasca.

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce trebuie să faci în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ

Miercurea din SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ poarta numele de Sfanta Mercurie. Barbatii se duc sa munceasca la camp, insa femeile nu au voie sa munceasca, deoarece, potrivit traditiei, a munci de „nunta soarecilor” echivaleaza cu a aduce rozatoarele in casa si a te lipsi restul anului de bucate pe masa.

Joia din SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ poarta numele de Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete iar apa astfel „sfintita” se varsa apoi in fantana din curte, informează ele.ro.

Vinerea din SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ poarta numele de Vinerea Scumpa sau Fantanita. Biserica sfinteste din nou fantanile, dupa slujba de seara. Este sarbatoarea Izvorului Tamaduirii. 

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: Ce trebuie să faci în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ

TRADITII SI OBICEIURI de SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ: În tot acest timp, creştinii ar trebui să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat” şi ”Adevărat S-a Înălţat”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button