Tradiții și obiceiuri de SÂNPETRUL LUPILOR (SÂNPETRUL DE IARNĂ): de ce să mânânci plăcinte pe 16

de:
15 ian. 2014
0 Afișari
Tradiții și obiceiuri de SÂNPETRUL LUPILOR (SÂNPETRUL DE IARNĂ): de ce să mânânci plăcinte pe 16

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Conform volumului Tradiții și Obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra, se spune că, la începutul lumilor, câinii și lupii umblau împreună. Când diavolul a vrut să-i ațâțe împotriva lui Dumnezeu, câinii nu ar fi acceptat. De atunci, câinii au rămas ființele lui Dumnezeu, iar lupii ai Necuratului.

SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA) este o sărbătoare care se ține pentru ca lupul să nu facă pagube, iar oamenii să fie feriți de boli, arsuri și dăunători. Legenda spune că, în această zi, lupii se strâng în haite de urlători (loc de trecere al lupilor), unde încep să cânte, invocându-și divinitatea, SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA), să vină pentru a împărți prada ce li se cuvine pentru un an de zile. SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA) sosește la miezul nopții, pe un cal alb și împarte fiecărui lup câte o oaie, un miel sau o căprioară, lupii urmând să nu se atingă decât de darul primit.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Se zice că un om curios din fire s-ar fi dus odată în pădure, să vadă și el cum se adună lupii. La sfârșitul adunării, a venit și un lup șchiop, rugându-l pe  SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA) să-i dea și lui ceva. Cum nu mai rămăsese nimic,  SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA) i l-a dat pe omul ascuns în copac. De atunci, oamenii nu mai au curajul să iasă la pădure în noaptea de Sânpetrul Lupilor.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Această sărbătoare este considerată miezul iernii, momentul în care se înmoaie gerul iernii și se fac pregătirile pentru muncile de primăvară.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: De SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA) nu se toarce, nu se piaptănă, nu se împrumută și nu se dă din casă. Femeile nu lucrează lână, ca să nu le mănânce lupii oile. Nu se gătește carne, dar se mânâncă plăcinte. Despre cine nu mânâncă plăcinte în ziua de SANPETRUL LUPILOR, se spune că se va rătăci în călători.

Conform calendarului creștin ortodox, ziua de 16 ianuarie marchează Inchinarea cinstitului lant al SFANTULUI APOSTOL PETRU. El este considerat totodată cel care pazeste grindi­na, iar, atunci cand pocneste din bici, scanteile care sar se prefac in licurici pentru a lumina cararile celor rataciti.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Înainte de SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA), taranii lasau o noapte intreaga niste pietre albe pe pragul casei, pe ca­re a doua zi le asezau pe pragul bisericii, sa calce preotul peste ele. Apoi, le aduceau acasa si in ziua SANPETRULUI DE IARNA le puneau in grajd, sa le apere vitele de lupi peste an.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Tot în ziua SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA), era interzisa aruncarea cenusii din vatra, deoarece carbunii aprinsi, odata gasiti de lupi, le-ar putea stimula fecunditatea. Celelalte interdictii, exceptand-o pe aceea a pronuntarii numelui animalului-totem pentru a nu-l invoca, le priveau in special pe femei.

TRADITII SI OBICEIURI DE SANPETRUL LUPILOR: Femeile nu aveau voie, in ziua deSANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA), sa-si descurce parul pentru ca padurea, la randul ei, sa incurce cararile lupilor. Oamenii nu aruncau gunoiul din casa, nu coseau si nu impleteau. In schimb, legau simbolic ochii si gura lupului prin inclestarea dintilor metalici de la pieptenii de scarmanat lana si prin chituirea gurii sobei. Tot in ziua de SANPETRUL LUPILOR (SANPETRUL DE IARNA), femeile spalau rufele cu apa clocotita pentru a opari astfel si gura lupului.

Cookies