TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SÂMBĂTA MARE: Ce să faci în SÂMBĂTA MARE, înainte de PAŞTI

de:
19 apr. 2014
3 Afișari
TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE SÂMBĂTA MARE: Ce să faci în SÂMBĂTA MARE, înainte de PAŞTI

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Ce să faci în SÂMBĂTA MARE

SÂMBĂTA MARE este ultima zi dinaintea marii sărbatori a Paştelui. De SÂMBĂTA MARE, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca la sfârşitul acestei zile să ia parte la slujba de Înviere.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: La ora 12, preoţii ies din biserică împreună cu credincioşii şi toţi cei veniţi la slujbă vor lua lumină vor asculta Sfânta Evanghelie. După răspândirea luminii sfinte, slujba continuă până spre dimineaţă. La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: În SÂMBĂTA MARE se sacrifică mielul şi se prepară bucatele tradiţionale: drobul, friptura şi borşul de miel. Înainte de slujba de înviere, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, care urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Se spune că „daca vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu nici un chip în noaptea de SÂMBĂTA MARE, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti”.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Bărbaţii trebuie să ştie că, în SÂMBĂTA MARE, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. „Numai atuncea poate să îşi bată bărbatul, dar e mare păcat că nu îşi dă seama câtă vlagă zace în ea, pentru că este prea ocupată cu bucătăreala”.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: O superstitie mai putin ortodoxa spune că, daca vrei să furi fără a fi prins în tot restul anului, este musai să furi ceva în SÂMBĂTA MARE. În acelaşi timp, ca să nu ti se fure nimic, este bine să nu dai nimic din casă în SÂMBĂTA MARE.

:  Sambata spre duminica oamenii nu dorm, ci fac un foc in curti sau pe dealul din apropierea bisericii, care tine pana la miezul noptii. De la miezul noptii merg la biserica, la slujba. Alteori focul este intretinut de flacai pana in zori.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE:  În SÂMBĂTA MARE, fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: In el asterne un stergar curat si pune o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac, oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Ce să faci în SÂMBĂTA MARE

Pentru ca toti membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Dacă te împiedici în drumul spre biserică, în noaptea de Înviere, îţi va merge prost tot anul. Dacă ai probleme cu dantura, atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încât să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DIN SÂMBĂTA MARE: Când ajungi acasă de la slujba de Înviere, nu este bine să mănânci carne, ca să nu vină lupii la vite, nici ouă, ca să nu îţi miroasă gura în tot anul.

Cookies