În dimineața zilei de 6 decembrie, copiii așteaptă cu nerăbdare să vadă ce cadouri le-a lăsat Moș Nicolae în ghetuțele curățate de cu seara. În unele țări, există de exemplu însă tradiția conform căreia copiii neascultători nu primesc în dar dulciuri și alte bunătăți, ci nuielușe, cărbuni, cartofi sau ceapă, în funcție de poveștile și legendele din fiecare țară. Prin urmare, în acest articol vă vom prezenta cele mai comune tradiții și obiceiuri care s-au păstrat de-a lungul secolelor în România și în Europa cu ocazia venirii lui Moș Nicolae.
Seara de 5 decembrie este una specială pentru cei mici, deoarece aceștia își curăță pantofii și ghetuțele și se pregătesc de venirea lui Moș Nicolae, cel care marchează începutul sezonului sărbătorilor de iarnă. În dimineața zilei de 6 decembrie, copiii așteaptă cu nerăbdare să găsească cizmulițele pline cu dulciuri și să nu primească nici în acest an vestita „nuielușă” care e semn de rău-purtare.
În România, Moș Nicolae nu doar că aduce cadouri și dulciuri copiilor ascultători și buni, ci acesta se spune că este ocrotitor al văduvelor, al orfanilor și al fetelor sărace la măritat, conform Agerpres. De asemenea, tot despre el se crede că este păzitorul soldaților de pe front și al marinarilor, mai ales în vreme de furtună.
Între timp, în Germania, imaginea lui Moș Nicolae s-a clădit atât prin povestea Sfântului Nicolae cât și a unor tradiții de sorginte păgână. La fel ca în România, și acolo copiii neascultător primesc nuielușe, cărbuni sau unu-doi cartofi conform legendei, Moș Nicolae fiind închipuit drept un bătrânel cu barbă, care cară în spate un sac de cadouri și mai multe nuielușe în cealaltă mână.
În Belgia, copiii își curăță din seara de 5 decembrie ghetuțele și pantofii și le așază la intrarea în casă, în speranța că dimineață va ajunge pe la ei „Sinterklaas” care le va lăsa cadouri precum dulciurile și chiar jucăriile. De obicei, de Moș Nicolae, în această țară tradiția spune că toată familia se reunește pentru a bea ciocolată caldă și pentru a coace fursecuri și alte dulciuri festive.
Imaginea lui Moș Nicolae este una mai specială în Polonia, unde legenda spune că coboară pe timpul nopții din cer, îmbrăcat în haine episcopale, colindând fie pe jos, fie într-o trăsură trasă de un cal alb. Acesta le dă copiilor cadouri după cum s-au purtat în anul precedent, și îi laudă totodată pe cei care au fost cuminți și și-au ascultat părinții. În mod tradițional, cei mici primesc mere roșii, nuci, prăjiturele festive „pierniki” și icoane.
În Olanda, Moș Nicolae vine la copii cu barca, spre deosebire de majoritatea țărilor europene care îl înfățișează ca venind cu sania sau cu trăsura. Cei mici însă își pregătesc la fel pantofii și ghetuțele lângă șemineu sau în holul casei. Ziua de 6 decembrie este marcată în toată țara de parade și de veselie, cei mici primind de la „Sinterklaas” dulciuri și mici atenții.
În Ucraina, „Svyatogo Mykolaya” este sărbătorit în acest an pe „rit nou”, după ce până în 2023 era sărbătorit pe 19 decembrie. Cu această ocazie, copiii, părinții și bunicii se reunesc și povestesc legenda lui Moș Nicolae iar cei mici abia așteaptă să vadă ce surprize au primit peste noapte. La fel ca în mai toate țările, cei mici scriu scrisori în care spun cât de buni au fost ei în anul ce se va încheia curând dar și ce își doresc să primească.
Într-o altă țară vecină de-a noastră, Ungaria, de Szent Miklós, copiii se trezesc astăzi și se uită cu nerăbdare să vadă ce le-a lăsat Moș Nicolae în ghetuțele lustruite și pregătite de aseară. Dacă au fost cuminți, o să găsească dulciuri, mere, ciocolată, mănuși sau fulare. În cazul foarte puțin probabil în care au fost neascultători, aceștia primesc fie nuielușe fie o lingură de lemn.
În Franța, Moș Nicolae, care este denumit Pere Noël, este tratat cu seriozitate în special în câteva regiuni, și anume Alsacia și Lorena, unde este considerat protectorul locuitorilor încă de acum aproape șase secole, de pe vremea luptelor medievale. Aici, sărbătoarea e marcată de doi „moși”: pe de-o parte îl avem pe Moș Nicolae, care vine alături de măgărușul său și aduce copiilor fructe uscate, turtă dulce și ciocolată, și pe cealaltă parte îl avem pe Moș Nuielușă, cel care aduce ceapă, cartofi și cărbuni copiilor neascultători.
Nu în ultimul rând, în Italia, copiii scriu din noaptea de 5 spre 6 bilețelele cu dorințele de cadou, dar și cu promisiunea că vor fi cuminți în anul care vine, pentru ca dimineața în locul biletului să apară dulciuri și mici cadouri de la Moș Nicolae.