ȘTIRI

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TĂMĂDUIRII: Cum se sărbătoreşte IZVORUL TĂMĂDUIRII

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

În fiecare an, in prima vineri dupa PAŞTI, Biserica Ortodoxa sarbatoreste IZVORUL TAMADUIRII. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de IZVORUL TAMADUIRII aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

De IZVORUL TAMADUIRII, se sfinţesc apele. Creştinii ortodocşi vin, în ziua in care se sarbatoreste IZVORUL TAMADUIRII, la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică.

După ce preotul a sfinţit apa, îi stropeşte pe credincioşi în timp ce se cântă troparul „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău”.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

În ziua în care se sărbătoreşte IZVORUL TAMADUIRII, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legământul juvenil. Acest legământ se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurământul respectiv, de IZVORUL TAMADUIRII: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

În unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, de IZVORUL TAMADUIRII, până la intrarea în joc a fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi. Persoanele legate se întâlneau anual sau, după căsătorie, la Rusalii. După încheierea solemnă a legământului, copiii şi apoi oamenii maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoara şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai intime şi grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.

 

sursa: crestinortodox.ro


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button